10 Februari 2009

Resume : Anwariza si gadis Ayu

Nama glamer : anwariza
tarikh lahir : 10 ogos 1974
Latar belakang:
Status: ?
Latar belakang:
-Tahun 1999, beliau telah dijatuhkan hukuman penjara sehingga enam tahun kerana didapati bersalah di atas kesalahan penyalahgunaan kuasa.
Pernah dibicarakan atas kesalahan merogol beberapa jejaka
-Pendidikan : Sekolah rendah di Sekolah Kebangsaan Stowell, Bukit Mertajam, Pulau Pinang. meneruskan pengajian persekolahan menengahnya di Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCKK) dari tahun 1960 hingga 1966. Semasa di MCKK, beliau aktif dalam Persatuan Bahasa Melayu dan wakil pemidato sekolahnya.
-Tahun 1967, beliau melanjutkan pelajaran tinggi di Universiti Malaya dalam Pengajian Melayu (Sastera).
Pencapaian kerjaya
Menjadi Presiden Kesatuan Kebangsaan Penuntut Muslim Malaysia 1968.
1971 menubuhkan Angkatan Belia Islam Malaysia , 1973 Penasihat Majlis Belia Bangsa-Bangsa Bersatu. 1979 Menerima Pingat Utama Iqbal 100 Tahun oleh Presiden Zia Ul Haq, Presiden Pakistan.
Ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri,(ISA) 1974-1976 kerana demonstrasi jalanan di Universiti Malaya berhubung kemiskinan tragis di Baling, Kedah.
-Pada 29 Mac 1982 meninggalkan Angkatan Belia Islam Malaysia ( ABIM ) menyertai UMNO. Terdapat 40000 ahli ABIM ketika itu. Sesetengah pemimpin ABIM bertindak menjauhkan diri daripada ABIM kerana menganggap ABIM tidak mempunyai maruah lagi, pengasasnya mudah dibeli.
- Pernah dianggap sebagai 'Pemimpin al Khahfi' oleh ahli-ahli PAS dan benar-benar berharap Anwariza akan menyertai PAS. . Keengganan Anwariza menyertai PAS menyebabkan ada yang menuduh Anwariza sebagai kecewa dan mengaku kalah sebelum berperang dengan UMNO.
-Bertanding di kerusi parlimen Permatang Pauh di atas tiket UMNO dalam dalam tahun 1982. Beliau menang dengan majoriti yang besar. Beliau kemudian dilantik sebagai timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri.
-Dalam tahun yang sama Anwariza menewaskan Haji Suhaimi Kamarudin, penyandang, untuk menjadi ketua Pergerakan Pemuda UMNO. Anwariza kemudiannya dinaikkan pangkat menjadi menteri penuh sebagai Menteri Belia, Kebudayaan dan Sukan.
1987 memenangi jawatan Naib Presiden UMNO dan kemudiannya dilantik sebagai Menteri Pendidikan.
-Menteri Kewangan dalam tahun 1991. Dalam tahun 1993 Anwariza menewaskan Ghafar Baba untuk menjadi Timbalan Presiden UMNO dan kemudian dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia.
-Pernah dipilih menjadi Presiden Persidangan Tahunan UNESCO dan Pengerusi Jawatakuasa Pembangunan dalam mesyuarat besama Bank Dunia dan Dana Kewangan Antarabangsa (IMF).Kerana sumbangannya terhadap kesefahaman antara kebudayaan beliau di anugerahkah ijazah kedoktoran kehormatan oleh Ateneo de Manila University dan anugerah presiden oleh Georgetown University.
-Dilantik Pengerusi Jawatankuasa Bank Dunia / Dana Kewangan Antarabangsa pada 1 April 1998. Beliau mula berkenalan dengan Presiden Bank Dunia, James Wolfenson dan Ketua Pengarah Dana Kewangan Antarabangsa (IMF), Michael Camdessus.
-1998 dipecat dari jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan presiden UMNO.
-Salah seorang yang menandatangani surat 'sokongan' deklarasi "Annapolis Summit" yang mengiktiaf kewujudan Israel kepada Presiden George W. Bush dan Secretary of State, Condoleezza Rice, pada 10 October 2007.
-2008 Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat dan ketua Pakatan Rakyat. Ahli Parlimen Permatang Pauh,
-Pernah menerajui Foundation For the Futere (FFF) yang dibiayai oleh US.
-Terlibat dengan International Council on Foreign Relations (CFR) dan International Crisis Group (ICJ) .
-Akhbar Jerusalam Post (Israel) pernah mewawarkan Anwar bakal Perdana Menteri Malaysia.
Hobi
-menunggang kuda dan bermain bot ski. Anwariza pernah jatuh dari kuda dan menerima rawatan beberapa bulan, pernah menjadi pengerusi Persatuan Equestarian Malaysia.

Tiada ulasan: