10 Mei 2009

bolehkah Singapura dipercayai?


Tiba-tiba berita penangkapan Mas Selamat Kastari heboh diperkatakan, pihak yang memulakannya adalah akhbar Strait Times Singapura, kemudian baru diikuti oleh kebanyakkan akhbar lain termasuk di Malaysia, selepas penyiaran berita tersebut tiba-tiba International Crisis group (ICG) mengeluarkan kenyataan seolah-olah Johor tidak selamat begitu juga akhbar di Singapura turut menulis artikel yang hampir sama klik sini dan sini. Walaupun pihak berkuasa Malaysia cuba merahsiakan tangkapan ini, tetapi pihak Singapura beria-ia menghebahkannya tanpa memikirkan alasan yang diberikan Malaysia.


Pihak berkuasa Malaysia seboleh mungkin ingin merahsiakan tangkapan Mas Selamat ini, kerana ingin menjejaki sekiranya masih terdapat saki baki rangkaian yang membantu Mas Selamat, dan ini dinyatakan sendiri Datuk Seri Najib kepada pihak Singapura sebelum ini. Namun akhbar Singapura membongkarkannya apabila mengetahui hal tersebut. Alasan yang diberikan ialah orang Singapura terlalu teruja ingin mengetahui kes tersebut.


Dalam hal ini bolehkah kita percayakan Singapura sebagai jiran terdekat kita, sekiranya perkara sekecil itu pun begitu mudah dipersebarkan, apatah lagi perkara lain. Saat ini akhbar disana masih mewawarkan berita bahawa kecekapan maklumat pihak merekalah yang menyebabkan pihak berkuasa Malaysia dapat menangkap Mas Selamat. Malah tidak banyak pun akhbar disana memberi penghargaan yang tinggi kepada pihak berkuasa Malaysia, inilah sikap hipokrit media negara pulau tersebut. Seolah-olah kejayaan penangkapan Mas Selamat disebabkan maklumat yang diberikan mereka, tetapi mereka lupa bahawa peralatan canggih mereka lah yang menyebabkan Mas Selamat mampu bolos dari penjara hebat mereka.

Sidney Jones merupakan antara orang yang membela Anwar dan mengkritik kerajaan Malaysia apabila Anwar Ibrahim ditahan pihak berkuasa malaysia pada tahun 1998.Sementara itu apa sebenarnya yang menyebabkan ICJ melalui Sidney Jones mengatakan bahawa pengaruh dan rangkaian JI di Malaysia serta Johor masih kuat. klik sini dan sini. Barangkali ada motif lain yang membuatkan Sidney berkata demikian, sebagai makluman selain mengangotai ICG Sidney juga turut mengetuai pusat hak asasi manusia di Asia dan mempunyai hubungan yang baik dengan Anwar Ibrahim, malah saat Anwar ditahan kerana pelbagai tuduhan pada tahun 1998, beliau turut sama terlibat mengkritik tindakan kerajaan Malaysia dan turut bersama berkempen untuk membebaskan Anwar.


Mungkinkah kenyataan Sidney itu hanya ingin membikinkan ribut dalam politik Malaysia khususnya di Johor, kerana umum tau Johor merupakan kubu kuat UMNO dan BN. Ketidakstabilan politik dan keselamatan dinegeri tersebut akan memberi kesan yang besar kepada pengaruh Anwar dan pembangkang. Ada kemungkinan juga Anwar yang juga turut terlibat sama dengan ICG turut sengaja meminta Sidney mengeluarkan kenyataan demikian bagi merendahkan lagi imej kerajaan Malaysia dimata masyarakat dunia dan memalukan Perdana Menteri.


Sebenarnya seperti yang dikatakan pihak berkuasa Malaysia, Malaysia bukanlah sasaran utama kumpulan Jamaah Islamiyah lantaran itu persolan penganas wujud di johor tidak timbul kerana Singapura merupakan target kumpulan tersebut. Seharusnya Singapura tanya pada diri sendiri kenapa penganas menjadikan mereka sasaran dan bukan bermain silap mata mengaibkan Malaysia sebagai pusat pengganas. Singapura pada hari ini tidak ubah seperti mata dan telinga kepada Amerika dan Israel, polisi mereka tidak ubah seperti Israel di Timur Tengah, mungkin ini yang menyebabkan Singapura menjadi sasaran Jamaah Islamiyah. klik sini.

Dalam kekalutan politik dalaman Malaysia kini, tindakan ICG tersebut seolah-olah cuba menjadi nasi tambah lagi bagi menambah tekanan buat pentadbiran kerajaan, dimana kewarasan badan tersebut untuk membantu menyelesaikan konflik, kerana tindak tanduk ICG tidak ubah seperti ingin memulakan konflik lain yang menguntungkan kuasa lain.Inilah hipokritnya badan tersebut, tidak salah jika kita katakan kemungkinan tangan merekalah yang menyebabkan munculnya sabotaj oleh puak baju kuning di Thailand sehingga persidanggan Asean di Pataya terpaksa dibatalkan beberapa bulan yang lepas.Tiada ulasan: