23 November 2009

Siapa bangsa yahudi : Kenapa Anwar mengikut kesongsangan ajaran Telmud Yahudi


Sebenarnya tidak ada fakta sejarah yang sahih mengenai asal usul dari mana datangnya bangsa Yahudi seperti yang diceritakan dalam kitab agama Samawi Taurat dan Injil . Dari situ ia menyebabkan sejarah asal usul bangsa Yahudi masih kabur dan mengelirukan. Sejarawan yang giat mencari gali bukti asal usul bangsa Yahudi seperti Hendrik Von Loon telah mengesahkan perkara ini, lantaran kerana segala usaha untuk menyelidik kewujudan bangsa tersebut menemui jalan buntu termasuk oleh para penyelidik lain.

Monitho seorang sejarawan mesir Kuno juga tidak dapat dapat mengungkai kewujudan bangsa Yahudi sebaliknya hanya mampu merakamkan secebis sisa sejarah menerusi beberapa data. Antaranya dikatakan bangsa Yahudi pernah menetap di Mesir, dan pernah dihalau oleh Firaun apabila kelompok Yahudi diserang oleh penyakit kusta dan bengkak dikalenjar.

Dikatakan penghalauan ini terpaksa dilakukan supaya penyakit yang ada pada bangsa Yahudi tidak menjangkiti orang Mesir. Pada masa yang sama dikatakan wanita Yahudi juga ramai yang terlibat dengan kegiatan persundalan dan menjadi peminta sedekah sewaktu itu.

Bangsa yahudi juga dikatakan hidup secara nomad dan berpuak-puak sewaktu wujudnya tamadun Mesir dan Mesopotamia, dan tidak pernah membina apa-apa tamadun dan mengasas peradaban dimuka bumi.

Sementara itu, menurut kitab Taurat yang diyakini telah diubah oleh bijak pandai Yahudi, bangsa tersebut dikatakan berasal dari Ur, Mesopotamia. Tetapi hujah ini ditolak oleh para sejarawan dengan mengatakan ia hanyalah rekaan pendeta-pendata Yahudi sahaja.

Asasnya ialah sejarah awal bangsa Yahudi mula dikesan sewaktu wujudnya sejarah Mesir Kuno iaitu semasa zaman Nabi Musa a.s. Pada masa itu orang Yahudi merupakan pengikut Nabi Musa malah Musa sendiri adalah berketurunan Yahudi. Sebagai bangsa pilihan Tuhan lantaran ramainya nabi dipilih dari kalangan bangsa tersebut, mereka selepas itu dikatakan berubah menjadi bongkak dan angkuh, akhirnya diperhinakan kerana menderhakai Allah dan Rasul.

Usaha penyelidikan yang dijalankan oleh arkeologies di Ur, Mesopotamia juga mengesahkan dakwaan pendeta yahudi itu adalah tidak tepat. Tiadanya bukti itu mengesahkan bahawa bangsa Yahudi bukan berasal dari Ur, lebih-lebih lagi semasa orang Asyrian dan Babylon telah hidup bertamadun di Mesopotamia semasa itu, orang Yahudi masih hidup digurun dalam tempoh tersebut.

Dalam konteks Yahudi eropah pula, mereka mendakwa Yahudi eropah berasal dari bangsa Anglo Saxon yang merupakan suku bangsa awal di Eropah. Namun dakwaan ini tiada asas kerana hasil kajian saintifik DNA mendapati bangsa Yahudi di eropah bukan berasal dari Anglo Saxon.
Kekeliruan dan kaburnya asal usul bangsa Yahudi menyebabkan golongan bijak pandai mereka telah mencipta asal usul mereka berdasarkan mitos dan lagenda. Dengan mengatakan bangsa yahudi berasal dari Palestin kira-kira 2000 tahun dahulu dengan harapan ia dapat menghalalkan pembentukan negara haram Yahudi di Palestin.

Dalam konteks agama pula, menurut Nordie Achie pensyarah di Pusat Penataran Ilmu di UMS Sabah, pada peringkat awal kewujudan bangsa Yahudi, meraka dikatakan tidak mempunyai agama sendiri. Oleh yang demikiran pada masa itu mereka telah menyembah tuhan-tuhan yang disembah di Mesir dan Assyiria. Seterusnya mereka mencipta Tuhan sendiri kerana Tuhan bangsa-banga lain dikatakan tidak merestui mereka.

Selepas itu, Taurat telah diturunkan kepada Nabi Musa sebagai pedoman hidup bangsa Yahudi yang hidup dalam kesesatan. Tetapi selepas kewafatan Nabi Musa, ajaran Taurat telah diselewengkan oleh sebilangan pendeta Yahudi, oleh yang demikian selepas itu terhasillah kitab Telmud-iaitu kitab ciptaan pendeta Yahudi yang ditulis selepas Maharajo Rom Thaitas memusnahkan Haikal tempat ibadat orang yahudi di BaitulMaqdis, Palestin tahun 70 SM.

Selepas itu Telmud menjadi kitab suci dan ensiklopedia khas orang yahudi bagi mengantikan Taurat dan ia menjadi doktrin duniawi, sementara Taurat hanya menjadi alat untuk ibadah sahaja.

Dengan adanya Telmud ia dapat menentukan dan membentuk kerangka pemikiran orang Yahudi walau dimana sahaja mereka berada. Bagi mereka hanya orang yahudi merupakan bangsa tunggal yang ekslusif fan isiolis.

Dalam Telmud bangsa Yahudi dianggap sebagai bangsa agung lagi terpilih, dan bangsa bukan Yahudi dianggap sebagai manusia abdi yang diciptakan untuk mempertahankan kepada Yahudi selama-lamanya.
Telmud mengajarkan pembunuhan terhadap bangsa selain Yahudi adalah tidak bersalah dan berdosa, malah mereka menyamakan bangsa bukan Yahudi sebagai korban untuk Tuhan Yahweh.

Selain itu, Telmud juga menghalalkan seks sumbang, lantas menolak seks harmonis yang sesuai dengan fitrah manusia. Kehidupan seks songsang inilah yang dilobi oleh orang Yahudi untuk diikut oleh bangsa bukan Yahudi, seperti tindakan mereka mempromosi seks luar nikah, seks luar tabie dan adegan seks ganas yang bertentangan dengan nilai kemanusiaan.

Pendeta-pendeta Yahudi juga telah cuba merosakkan kemulian nabi dan rasul apabila menuduh nabi sebagai penganjur seks songsang dalam kitab Telmud untuk menghalalkan kesongsangan masyarakat Yahudi. Ini boleh dilihat dengan jelas dalam Telmud menerusi Pakuti Sah (ayat 1,14 dan49):

“Nabi Luth telah menyetubuhi anak perempuannya ketika mabuk untuk mendapatkan keturunan. Nabi Daud pula merancang pembunuhan terhadap pegawai tenteratanya untuk membolehkan merampas wanita yang dizinainya itu”

Tindakan melakukan penipuan, pencurian dan merompak juga telah dihalalkan oleh ajaran telmud dan memperakui ia adalah ajaran sah untuk menguasai kekayaan dan memperolehi kuasa.

Natijahnya Telmud telah membentuk perwatakan Yahudi menjadi bangsa yang paling kuat sentimen keyahudiannya, dan mereka amat taksub dengan apa yang diajar oleh kitab Telmud lantas mereka menjadi parasit diatas muka dunia walau dimana sahaja mereka berada.

Tiada ulasan: