22 Disember 2009

Anwar sanggup gunakan Yusuf Qardawi demi populariti politik!


Kedatangan tokoh ulama tersohor Prof. Dr Yusuf Qardawi ke Malaysia telah mencuri mata banyak pihak di Malaysia, pemimpin parti politik samaada dari sebelah Kerajaan atau Pembangkang cuba mendampingi tokoh tersebut dengan pelbagai cara.

Namun kesudian Yusuf Qardawi untuk menerima penganugerahan Tokoh Maal Hijrah dari Kerajaan Malaysia merupaksan satu impak yang positif kepada Perdana Menteri Malaysia DS Najib Tun Razak.

Dengan penerimaan gelaran Tokoh Maal Hijrah itu, sekurang-kurangnya ia dapat menafikan bahawa tiada ulamak muktabar yang ingin mengadakan hubungan dengan kerajaan Malaysia.

Penyokong Anwar selalu memperlekehkan kerajaan dengan pelbagai gelaran hingga ulama yang ada kaitan dengan kerajaan pun digelarkan dengan pelbagai gelaran, melalui majlis penyampaian Maal Hijrah itu adalah nyata ulama besar pun sanggup menerima hadiah daripada kerajaan.

Disini timbul tandatanya dengan penerimaan tokoh Maal Hijrah itu, adakah ini bermakna Yusuf Qardawi juga sudah terpalit najis seperti yang selalu didakwa pembangkang kepada ulama kerajaan?

Inilah satu peristiwa yang menarik sebenarnya untuk diperkatakan, sehingga kini bloger2 pro Anwar cuba mengelak membincangkan perkara ini, mereka hanya ingin menyatakan ulama tersebut hanya menyokong Anwar Ibrahim sahaja.Anwar seperti biasa akan mengadakan pelbagai cerita bagi mengambarkan Yusuf Qardawi menyokongnya, maka digambarkan di dalam blognya bahawa dia disokong Yusuf Qadawi. Walaupun hakikatnya Yusuf hanya menyatakan bahawa beliau mengenali Anwar sewaktu dia memimpin ABIM suatu ketika dahulu. Tidak sepatah pun diucapkan bahawa dia menyokong Anwar.

Sekiranya Yusuf Qardawi tidak mengiktiraf apa yang dilakukan oleh kerajaan Malaysia mengapa banyak kali ulama tersebut memuji Malaysia dalam memainkan peranan menyatukan umat islam diseluruh dunia.


Malah yang lebih menarik Yusuf sewaktu mengahadiri program Maal Hijrah tempoh hari beliau mengatakan bahawa dirinya mempunyai kawan di dalam PAS dan juga UMNO.


Sewaktu kunjungan Pemimpin Persatuan Ulama sedunia itu kepada DS Najib di Putrajaya semalam, Yusuf Qardawi telah memberikan buku Fiqh Jihad kepada Perdana Menteri Malaysia tersebut.


Peristiwa ini cukup menarik kerana ia sekaligus membuktikan Najib juga bukanlah seperti yang digambarkan oleh Anwar Ibrahim. Jika benar Najib penuh dengan kejahatan sudah pasti Yusuf Qardawi pun tidak ingin bertemu dengan seteru Anwar tersebut.


Di sini kita dapat katakan Yusud Al Qardawi tidaklah memihak kepada mana2 pihak dalam politik Malaysia, namun disebabkan kemanisan dan keharuman yang ada pada ulama tersebut ahli politik Malaysia terutamanya Anwar begitu terdesak untuk mendapatkan sokongan ulamak tersebut bagi membersihkan dirinya dari dipalit dengan skandal liwat dan dasar islam moden ciptaan orientalis barat pada dirinya.
1 ulasan:

jiwakita berkata...

salam...

Ini bukan ambik berkat tapi ambil
kesempatan terhadap ketokohan orang
lain untuk kepentingan peribadi!