29 November 2009

Mengapa Anwar layak digelar Anwar Atarturk : persamaan Anwar dan Kamal Atarturk (siri II)


Antara Anwar dan Kamal Atarturk, kedua pemimpin ini memang diakui mempunyai personaliti tersendiri sebagai pemimpin. Kurniaan Allah kepada kedua mereka ini menyebabkan mereka menjadi idola dan tumpuan kepada pengikut masing-masing. Disebabkan keistimewaan yang ada pada kedua diri mereka juga seringakali kita melihat ia disalahguna untuk meraih populariti dikalangan rakyat demi mengejar kuasa, walaupun adakalanya kita melihat terlampau buruk aksi yang dipamerkan.

Kedua tokoh ini sebenarnya tiada beza yang ketara kerana perwatakkan dan personaliti kedua manusia ini adalah hampir sama. Kalau ada pun perbezaan ia hanya dari faktor tahun kemunculan dan ketika era yang berbeza.

Kamal Atarturk muncul sewaktu era keruntuhan Kerajaan Bani Uthmaniyah pada tahun 1924, pada masa itu arus yang dicetuskan oleh golongan freemason Yahudi menyebabkan kerajaan islam Uthmaniyah dilabelkan sebagai kerajaan sakit dan zalim yang harus dihapuskan. Manakala angin perubahan Pro barat ditiup diseluruh negara islam bagi menunjukkan kehebatan Tamadun Eropah dan barat.

Manakala Anwar Ibrahim pula muncul dalam politik selepas berpuluh tahun kematian Kamal Atartuk. Sewaktu peringkat awal kemunculannya demi membina personaliti dan meraih sokongan imej islam telah dipergunakan, memandangkan semasa itu arus islam begitu kuat dirasakan diseluruh dunia kerana berlakunya Revolusi Islam di Iran.

Tetapi selepas pasca nov 9/11, Anwar telah mengubah perwatakan sebaik keluar dari penjara Sungai Buluh, imej seorang pemimpin Islam mula terpisah dari dirinya dan perlahan-lahan Anwar telah menjelmakan rupanya yang sebenar seolah baru habis bertapa dipergunungan. Dari karakter tokoh islam sebelum ini, wajah seorang pengkagum liberalis mula terpancar pada tingkahlaku dan ucapannya, persis Kamal Atarturk dalam versi baru.

Selain daripada perbezaan ini, apa yang ada pada Kamal Atartuk itulah juga yang ada pada Anwar Ibrahim. Mungkin boleh kita katakan Anwar Atartuk merupakan satu padanan gabungan nama yang paling sesuai untuk mengambarkan kejahatan dan wajah hipokrit kedua manusia ini.

Kecelaruan orientasi seksual jelas kelihatan pada Anwar dan Kamal Atartuk, jika pemimpin Turki itu suka menjadi ayah angkat kepada lelaki-lelaki muda untuk melindungi pelakuan sifat seksnya yang berbeza dengan manusia normal lain, Anwar juga telah melakukan perkara hampir sama dengan amat mengemari melantik pembantu-pembantunya dari kalangan golongan muda yang mempunyai imej yang rangi dan macho.

Tuduhan melakukan hubungan seks luar tabie dengan beberapa nama seolah memperjelaskan lagi tabiat luar biasa bekas pemimpin pelajar ini. Walaupun Anwar dan penyokongnya menyatakan kesemua tuduhan adalah konspirasi namun timbul satu persoalan kenapa begitu ramai lelaki yang dikaitkan dengannya.

Jika Kamal Atarturk seolah memberi ruang kepada kewuduan pusat perjudian dan pelacuran lelaki dan Perempuan di Istanbul sebaik sahaja beliau memimpin Turki, Anwar juga sebelum ini amat dikenali amat rapat dengan tokoh perjudian di Malaysia sewaktu beliau berada didalam kerajaan. Malah tindakan sebuah negeri di Malaysia Timur yang cuba mengharamkan judi dilaksanakan di negeri tersebut mendapat tentangan yang hebat dari Anwar Ibrahim demi menjaga hubungan rapat beliau dengan tauke pusat perjudian.

Kedua tokoh ini juga amat selesa dengan kemodenan dan keterbukaan nilai barat, oleh itu keduanya seringkali akan menyeru pengikutnya agar melihat barat sebagai ideal terbaik untuk mencari idea untuk membangunkan negara dan organisasi yang dipimpin.

Kamal Atarturk sewaktu memimpin Turki telah memaksa rakyatnya memakai pakaian sut seperti lelaki eropah, manakala pihak perempuan tidak lagi dibenarkan bertudung. Cara hidup barat juga telah dipaksakan kepada seluruh rakyat Turki dan cara hidup bebas mula dipraktikkan dalam amalan seharian.

Manakala itu Anwar pula semenjak beliau menjadi pemimpin besar didalam kerajaan telah mula membawa pengikutnya mengikuti pelbagai kursus di East West Centre Hawai USA, sebagai ruang untuk mendapat pendedahan nilai dan pelbagai displin ilmu barat. Malah kepimpinan Angkatan Muda Keadilan yang berada dibawahnya kini seringkali dibawa mengikuti kursus di negara barat atau dibawah konsultan latihan yang mempunyai hubungan akrab dengan pihak barat.

Sementara itu dari strategi politik pula menyaksikan pendekatan yang dilakukan oleh kedua mereka ini seakan sama, jika Kamal Atarturk berdampingan rapat dengan Fremason untuk menjatuhkan Sultan Abdul Hamid, Anwar juga melakukan hal yang sama dengan berdampingan dengan CFR yang merupakan sebahagian daripada gerakan Fremason Yahudi seluruh dunia.

Sewaktu Kamal Atarturk ingin memusnahkan kredibiliti pemimpin Bani Uthmaniyah, penulis perancis yang bernama Biyakiyar telah digunakan untuk memberi gambaran kejahatan pelakuan pemerintah terakhir khilafah umat islam tersebut. Pelbagai fitnah telah diwujud dan diada-adakan bagi menjayakan agenda dengan disambut oleh pelbagai rangkaian media yahudi eropah sewaktu itu.

Begitu juga dengan Anwar, bekas tahanan pesalah rasuah itu juga turut mengunakan resipi yang seakan sama, dipergunakan wartawan biseksual Arnaud Dubus yang juga berasal dari Perancis untuk memburukkan nama pemimpin Kerajaan Malaysia. Tulisan Arnaud Dubus yang seakan mempunyai agenda yang sama dengan Biyakiyar ini juga telah diperbesarkan oleh rangkaian media Yahudi di seluruh dunia bagi mengambarkan kezaliman dan kejahatan Perdana Menteri Malaysia.

Kedua tokoh ini juga seringkali mempergunakan rakyat untuk memastikan misi dan visi mereka tercapai. Sebelum runtuhnya kerajaan Uthmaniyah, beribu- ribu rakyat Turki mati dalam perang saudara diantara tentera Bani Uthamaniyah dan golongan penentang kerajaan. Demi memperolehi kuasa pula, perancangan telah diaturkan oleh pemimpin Kamal dan pemimpin lain didalam Al-ittihad Wa Taraqi untuk membunuh orang Armenia supaya dapat menunjukkan kepada dunia bahawa Sultan Abdul Hamid yang mengarahkan membunuh golongan rakyat minoriti dinegara tersebut.

Anwar juga dilhat seakan melakukan perkara yang sama dengan mempergunakan rakyat untuk berdemonstari dijalan raya, melakukan rusuhan dan pelbagai bentuk demi membakar sentiment rakyat.
Sekiranya wujud kematian dikalangan bukan islam di Malaysia, Anwar dengan lantas akan mengaitkan kerajaan yang melakukan pembunhan tersebut. Contoh paling jelas ialah kematian Kugan seorang penjenayah telah meyebabkan beliau diangkat sebagai wira di kalangan penyokong Anwar. Perjuangan tuntuan Hindraf yang melampau juga digunakan Anwar untuk menyerang pihak kerajaan, walaupun kalau kita meneliti kandungan tuntutan tersebut ia merupakan suatu perkara yang tidak masuk akal untuk direalisasikan selain menghina agama islam sendiri.

Kelibat Anwar dan Kamal ini sebenarnya adalah lebih jahat dan zalim berbanding beratus-ratus pemimpin lain. Demi menyelematkan diri mereka sanggup mengatakan orang lain yang melakukan kezaliman, walhal hakikatnya merekalah manusia yang berlakon menjadi malaikat. Bolehkah kita percaya Sultan Abdul Hamid merupakan pemerintah yang jahat dan zalim seperti didakwa Kamal dan kumpulannya, sedangkan umat islam seluruh dunia menangisi kejatuhan Sultan tersebut. Begitu juga dengan dakwaan Anwar bahawa pemimpin kerajaan Malaysia merupakan sezalim manusia. Sedangkan penduduk Islam di Bosnia dan negara Afrika lain menyanjung budi yang telah dilakukan oleh pemimpin Malaysia. Hakikatnya yang mengeluarkan kata sebenarnya jauh lebih teruk berbanding penerima fitnah tersebut.

Namun harus kita akui sehebat-sehebat Kamal Atarturk yang angkuh membawa jauh Tuki dari Nur Islam, kuasa Allah lebih hebat berbading dirinya. Saat-saat kematian beliau begitu aib untuk diceritakan umat islam hari ini. Sejarah hari ini seakan telah mula menghukum segala pelakuan pengasas Turki Moden itu. Hari demi hari segala kerja kejahatan telah mula terbongkar dengan sendirinya.

Samaada Anwar akan melalui jalan yang sama hanya Allah STW sahaja yang mengetahui, diharapkan beliau mendapat mendapat iktibar dari apa yang berlaku ke atas Kamal Atarturk, kerana jika tidak sejarah akan pasti menghukum Anwar seperti mana yang berlaku keatas Kamal Atarturk. Sewaktu itu tiada apa yang boleh dilakukan Anwar kerana sejarah tidak pernah berbohong kepada kita.

25 November 2009

Anwar Atartuk : Zionis Yahudi punca pergolakan negara islam


Penganalisis Amerika Syarikat, Jeff Gates mendakwa beliau merasakan adanya keterlibatan Israel dalam kekeruhan politik dan terjadinya aksi-aksi keganasan yang berlaku di negara Pakistan dan sesetangah negara islam. Menurut Gates, Israel sengaja ingin mengganggu kestabilan Pakistan dan negara islam, sebagai sebahagian dari perancangan Yahudi untuk memastikan islam tidak mampu bangkit selama-lamanya

Dalam analisanya Gates menyatakan bahawa Israel telah melakukan taktik manipulasi untuk mengganggu keamanan dalam negeri Pakistan dengan matlamat akhir, menghapuskan segala ancaman yang boleh mengugat negara haram Israel, sesuai dengan motto badan perisikan Israel, Mossad "melaksanakan perang dengan cara manipulasi".

Gates menyatakan, sepak terajang para agen dan perisik Israel di Pakistan bermula dengan peristiwa terbunuhnya mantan perdana menteri Pakistan Benazir Bhutto pada bulan Disember 2007. Mark Spiegel, seorang Yahudi yang menulis buku biografi Bhutto dan seorang pelobi Zionis dikatakan memainkan peranan utama dengan meyakinkan para diplomat Amerika Syarikat dengan mengatakan bahawa kematian Bhutto merupakan satu-satunya cara yang boleh dijadikan alasan untuk menjaga keamanan dan mempertahankan posisi Pervez Musharraf di kerusi presiden Pakistan.

Israel dikatakan tidak terlalu menyukai Bhutto yang sebelum ini pernah memerintah Pakistan sebagai Perdana Menteri Pakistan kerana dianggap memberikan sokongan pada kelompok Taliban. Bhutto juga dinilai telah mewujudkan konflik dengan India yang berkait dengan masalah Kashmir sehingga mendorong Israel yang selama ini menjalin hubungan dengan India, mengirimkan bantuan artileri kepada India sewaktu konflik di kawasan Kirpal, Kashmir.

Dikatakan hubungan itu terus berkekalan sehingga sekarang, dan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu sempat menyatakan kenyataan bahawa "hubungan Israel dengan India, tidak terbatas dan Israel akan menjadi pembekal senjata-senjata pertahanan yang sesuai bagi India.

Bagi Israel Bhutto akan menjadi ancaman bagi Israel jika ia kembali berkuasa, kerana wanita besi itu akan mendapat dukungan dari rakyat Pakistan secara keseluruhan untuk menentang India yang merupakan sekutu Israel.
Walau bagaimanapun, ada pendapat mengatakan pada masa itu juga dikatakan Israel sudah tidak lagi menyenangi Musyaraf, Ia terjadi kerana beberapa polisi dilakukan Musharaf dilihat tidak Pro Amerika dan Israel. Antaranya tindakan bekas Ketua Tentera Pakistan itu melontarkan kenyataan bahawa resolusi atas konflik Israel-Palestin boleh diselesaikan jika resolusi yang sama digunakan untuk menyelesaikan konflik di Iraq dan Afghanistan digunakan sama keatas Israel. Kenyataan ini membuatkan Israel berang terhadap Musharaf dan mula mengatur strategi untuk mengantikannya.

Dengan matinya Bhutto ia diharapkan dapat menimbulkan krisis politik di Pakistan dan mampu dimanfaatkan Israel untuk menumbangkan Musyaraf dari kerusi presiden Pakistan. Bermula dari situ Israel dikatakan telah melihat potensi Asif Ali Zardari untuk dipergunakan, suami Bhutto itu memang dikenali sebagai tokoh korup dan ia akan memudahkan tugas Israel untuk mewujudkan jual beli dengan Asif Ali Zardari untuk diangkat sebagai presiden Pakistan.

Sememangnya Kebencian Israel pada Pakistan semakin membuak-buak, ekoran berlakunya insiden serangan pengganas ke sebuah hotell Yahudi di Mumbai yang dikelolakan oleh seorang Yahudi ultra otodok, Chabad Lubavitch. Pada masa itu penganas yang melakukan serangan itu dikatakan berasal dari Pakistan. Disebabkan peristiwa itu, Meteri luar Israel ketika itu Tzipi Livni dengan geram mengatakan "dunia kita sedang diserang" dan Israel akan bertindak balas demi menjaga keselamatan institusi-institusi Yahudi di seluruh dunia.

Setelah peristiwa Mumbai, Pakistan mempertingkatkan usaha operasi ketenteraan untuk memburu anggota Taliban. Tapi di sudut lain, Presiden Pakistan Asif Ali Zardari dikatakan membuat perjanjian dengan Taliban untuk mengizinkan hukuman syariah di wilayah yang menjadi kubu Taliban di sepanjang kawasan sempadan pakistan yang dikuasai oleh Taliban.

Tindakan Pakistan yang dianggap toleran terhadap "ekstrimis Islam" itu pada Isreal dan Amerika dianggap sebagai ancaman, lebih-lebih lagi Amerika yang dianggap sekutu akrab negara tersebut. Israel juga dikatakan amat bimbang jika program nuklear Pakistan didekati oleh kelompok Taliban jika pemerintah Pakistan bersikap lunak terhadap musuh Amerika tersebut.

Strategi Dominasi Yahudi

Gates yang dikatakan sudah menulis sejumlah buku dan kerap menjadi penasihat kepada pembuat keputusan di pelbagai negara, membuat analisa bahawa seperti juga di Iraq, Afghanistan dan negara-negara Islam lain di dunia, kestabilan politik dalam negeri Pakistan juga sebenarnya digoncangkan oleh sebuah kuasa dari luar, untuk mendapat mafaat dari tindakan tersebut.

Gate juga dengan kritis mendakwa sekiranya menelusuri banyak peristiwa yang berlaku diseluruh dunia memang tidak dapat dinafikan keterlibatan Israel dalam sejumlah aksi-aksi keganasan, seperti peristiwa Mumbai tahun 2008, pembunuhan Bhutto, hinggalah krisis hubungan bilateral antara Pakistan-India yang menurut beliau sengaja diciptakan bagi mengekalkan hegemononi Israel Amerika dirantau tersebut. Gates juga mengaitkan semua peristiwa itu tindakan perkembangan kaum kolonialis Zionis ke wilayah Asia yang semakin berkembang dari sudut ekonomi dan perdagangan dunia.

Gates juga mengingatkan sebuah kaji selidik yang dilakukan pada bulan Oktober 2003 melibatkan sekitar 7.500 responden dari negara-negara anggota kesatuan eropah, majoriti responden dalam kajiselodik itu menyatakan bahawa Israel merupakan ancaman terbesar bagi perdamaian dan keamanan dunia.
* Artikel ini disunting dan ditulis semula dari EraMuslim

24 November 2009

Anwar Atarturk , Arnaud Dubus & Biyarkiyar, umat islam akhirnya hilang kuasa.


Sewaktu pemerintahan Dinasti Uhthmaniyah Turki, orang Yahudi telah memainkan peranan utama menghasut rakyat Armenia yang pada masa itu merupakan golongan minoriti dalam kerajaan Uthamaniyah. Peranan orang yahudi Dawnamah disebalik pemberontakan orang Armenia ini telah menyebabkan Sultan Abdul Hamid II, pemerintah terakhir Dinasti Uthmaniyah jatuh tersungkur ditangan orang Yahudi dan kumpulan Kamal Atarturk.

Strategi utama yang dipergunakan orang Yahudi ini untuk menjatuhkan Dinasti Uthmaniyah ialah dengan memberi ganjaran kepada penulis upahan melakukan propaganda, mempergunakan akhbar-akhbar barat, Armenia dan Rusia untuk mengubah pandangan antarabangsa terhadap kerajaan Uthmaniyah dan Sultan Abdul Hamid II. Dengan mengubah persepsi dunia terhadap Kerajaan Islam itu, ia akan dapat mempengaruhi kacamata dunia bahawa kerajaan yang ada di Turki adalah kerajaan zalim serta tidak bermoral dan perlu ditumbangkan.

Sebagai contoh mereka telah menggunakan seorang penulis perancis yang bernama Biyarkiyar memberikan gelaran Sultan merah (Sultan Al-Ahmar) kepada Sultan Abdul Hamid dengan menuduhnya melakukan pembunuhan kepada orang Armenia.

Gelaran ini menyebabkan ia digunakan oleh penulis dan wartawan eropah, Armenia dan Arab juga. Semasa pemerintahan Sultan Abdul Hamid juga dikatakan terdapat 9 akhbar yang mengunakan bahasa Albania dan setiap akhbar tersebut mempunyai hubungan yang meragukan dengan kerajaan eropah. Akhbar-akhbar ini seringkali melancarkan perang propaganda terhadap Sultan Abdul Hamid dengan pelbagai fitnah dan mengada-adakan cerita yang boleh mengaibkan pemerintah.

Sehingga kini bila disemak kembali sejarah tidak ada bukti kukuh yang mengatakan Sultan Abdul Hamid melakukan pembunuhan, malah pengkaji Sejarah Stanford J.Shaw dan Ezel kural Shaw menolak dakwaan bahawa berjuta orang Armenia mati di tangan Sultan Abdul Hamid dan kedua mereka tersebut menyalahkan golongan Al-ittihad wa-altaraqi yang pada dasarnya didalangi orang yahudi seharusnya bertangungjawab ke atas kematian orang Armenia.

Sebagai makluman golongan al ititihad ini sebenarnya duri dalam daging yang menyebabkan runtuhnya kerajaan uthamaniyah. Dalam keadaan sulit mereka sebenarnya telah mengadakan perjanjian dengan orang Armenia untuk menentang kerajaan Uthmaniyah.

Sebenarnya orang Armenia walaupun bukan beragama islam tetapi mereka dilayan sama rata oleh pemerintah uthmaniyah semenjak Sultan Muhamad Al–Fatih sehinggalah kepada pemerintahan Sultan Abdul Hamid, malah mereka diberi peluang sebebas-bebasnya untuk mengamalkan anutan dan merebut kekayaan Armenia. Sehinga ramai dikalangan mereka menjadi kaya raya hasil keadilan pemerintahan kerajaan Uthmaniyah. Namun selepas itu pihak eropah telah mula mempengaruhi mayarakat Amernia hingga golongan ini tertarik dengan apa yang dijanjikan.

Sehinggalah apabila dirasakan kerajaan Uthmaniyah lemah kerana sewaktu itu kerajaan Utmaniyah telah bertempur dengan Rusia berhampiran Istanbul pada tahun 1876 hingga wujud perjanjian dengan beberapa kuasa eropah, diwaktu ini golongan ini telah menuntut autonomi di Istanbul bagi wilayah kristian, namun permintaan ini telah ditolak oleh Sultan Abdul Hamid kerana mengancam kedaulatan pemerintahan.

Di Malaysia kini, keadaan hampir sama sedang wujud apabila Anwar Ibrahim mempergunakan beberapa penulis upahan seperti Arnaud Dubus yang juga berasal dari peranchis untuk mewujudkan pelbagai spekulasi berkaitan terhadap musuh politiknya.

Dalam islam sebenarnya bukanlah senang seseorang itu untuk diangkat sebagai saksi, sahsiah diri pelapor itu akan dinilai terlebih dahulu, yang anehnya umat islam di Malaysia seolah tidak mempedulikan siapa Arnaud Dubus seorang pengamal Biseksual dalam mempercayai apa sahaja yang ditulisnya. Walaupun didalam al Quran sudah jelas dinyatakan sekiranya datang suatu berita, hendaklah menilai kesahihan berita tersebut.


Selain Arnaud Dubus modus operandi Anwar juga kita lihat banyak mempergunakan media Yahudi yang berada di bawah tajaan dan pengaruh Jabatan Luar Amerika Syarikat dan Rupert Mudorch. Adakah ini bukan bukti Anwar mendapat nasihat dari kelompok Yahudi untuk memperoleh kuasa. Dan adakah wajar kita umat islam di Malaysia menyokong manusia bernama Anwar Ibrahim dengan sekutunya yang jelas telah sanggup menghalalkan cara demi meraih sokongan pengundi.

23 November 2009

Siapa bangsa yahudi : Kenapa Anwar mengikut kesongsangan ajaran Telmud Yahudi


Sebenarnya tidak ada fakta sejarah yang sahih mengenai asal usul dari mana datangnya bangsa Yahudi seperti yang diceritakan dalam kitab agama Samawi Taurat dan Injil . Dari situ ia menyebabkan sejarah asal usul bangsa Yahudi masih kabur dan mengelirukan. Sejarawan yang giat mencari gali bukti asal usul bangsa Yahudi seperti Hendrik Von Loon telah mengesahkan perkara ini, lantaran kerana segala usaha untuk menyelidik kewujudan bangsa tersebut menemui jalan buntu termasuk oleh para penyelidik lain.

Monitho seorang sejarawan mesir Kuno juga tidak dapat dapat mengungkai kewujudan bangsa Yahudi sebaliknya hanya mampu merakamkan secebis sisa sejarah menerusi beberapa data. Antaranya dikatakan bangsa Yahudi pernah menetap di Mesir, dan pernah dihalau oleh Firaun apabila kelompok Yahudi diserang oleh penyakit kusta dan bengkak dikalenjar.

Dikatakan penghalauan ini terpaksa dilakukan supaya penyakit yang ada pada bangsa Yahudi tidak menjangkiti orang Mesir. Pada masa yang sama dikatakan wanita Yahudi juga ramai yang terlibat dengan kegiatan persundalan dan menjadi peminta sedekah sewaktu itu.

Bangsa yahudi juga dikatakan hidup secara nomad dan berpuak-puak sewaktu wujudnya tamadun Mesir dan Mesopotamia, dan tidak pernah membina apa-apa tamadun dan mengasas peradaban dimuka bumi.

Sementara itu, menurut kitab Taurat yang diyakini telah diubah oleh bijak pandai Yahudi, bangsa tersebut dikatakan berasal dari Ur, Mesopotamia. Tetapi hujah ini ditolak oleh para sejarawan dengan mengatakan ia hanyalah rekaan pendeta-pendata Yahudi sahaja.

Asasnya ialah sejarah awal bangsa Yahudi mula dikesan sewaktu wujudnya sejarah Mesir Kuno iaitu semasa zaman Nabi Musa a.s. Pada masa itu orang Yahudi merupakan pengikut Nabi Musa malah Musa sendiri adalah berketurunan Yahudi. Sebagai bangsa pilihan Tuhan lantaran ramainya nabi dipilih dari kalangan bangsa tersebut, mereka selepas itu dikatakan berubah menjadi bongkak dan angkuh, akhirnya diperhinakan kerana menderhakai Allah dan Rasul.

Usaha penyelidikan yang dijalankan oleh arkeologies di Ur, Mesopotamia juga mengesahkan dakwaan pendeta yahudi itu adalah tidak tepat. Tiadanya bukti itu mengesahkan bahawa bangsa Yahudi bukan berasal dari Ur, lebih-lebih lagi semasa orang Asyrian dan Babylon telah hidup bertamadun di Mesopotamia semasa itu, orang Yahudi masih hidup digurun dalam tempoh tersebut.

Dalam konteks Yahudi eropah pula, mereka mendakwa Yahudi eropah berasal dari bangsa Anglo Saxon yang merupakan suku bangsa awal di Eropah. Namun dakwaan ini tiada asas kerana hasil kajian saintifik DNA mendapati bangsa Yahudi di eropah bukan berasal dari Anglo Saxon.
Kekeliruan dan kaburnya asal usul bangsa Yahudi menyebabkan golongan bijak pandai mereka telah mencipta asal usul mereka berdasarkan mitos dan lagenda. Dengan mengatakan bangsa yahudi berasal dari Palestin kira-kira 2000 tahun dahulu dengan harapan ia dapat menghalalkan pembentukan negara haram Yahudi di Palestin.

Dalam konteks agama pula, menurut Nordie Achie pensyarah di Pusat Penataran Ilmu di UMS Sabah, pada peringkat awal kewujudan bangsa Yahudi, meraka dikatakan tidak mempunyai agama sendiri. Oleh yang demikiran pada masa itu mereka telah menyembah tuhan-tuhan yang disembah di Mesir dan Assyiria. Seterusnya mereka mencipta Tuhan sendiri kerana Tuhan bangsa-banga lain dikatakan tidak merestui mereka.

Selepas itu, Taurat telah diturunkan kepada Nabi Musa sebagai pedoman hidup bangsa Yahudi yang hidup dalam kesesatan. Tetapi selepas kewafatan Nabi Musa, ajaran Taurat telah diselewengkan oleh sebilangan pendeta Yahudi, oleh yang demikian selepas itu terhasillah kitab Telmud-iaitu kitab ciptaan pendeta Yahudi yang ditulis selepas Maharajo Rom Thaitas memusnahkan Haikal tempat ibadat orang yahudi di BaitulMaqdis, Palestin tahun 70 SM.

Selepas itu Telmud menjadi kitab suci dan ensiklopedia khas orang yahudi bagi mengantikan Taurat dan ia menjadi doktrin duniawi, sementara Taurat hanya menjadi alat untuk ibadah sahaja.

Dengan adanya Telmud ia dapat menentukan dan membentuk kerangka pemikiran orang Yahudi walau dimana sahaja mereka berada. Bagi mereka hanya orang yahudi merupakan bangsa tunggal yang ekslusif fan isiolis.

Dalam Telmud bangsa Yahudi dianggap sebagai bangsa agung lagi terpilih, dan bangsa bukan Yahudi dianggap sebagai manusia abdi yang diciptakan untuk mempertahankan kepada Yahudi selama-lamanya.
Telmud mengajarkan pembunuhan terhadap bangsa selain Yahudi adalah tidak bersalah dan berdosa, malah mereka menyamakan bangsa bukan Yahudi sebagai korban untuk Tuhan Yahweh.

Selain itu, Telmud juga menghalalkan seks sumbang, lantas menolak seks harmonis yang sesuai dengan fitrah manusia. Kehidupan seks songsang inilah yang dilobi oleh orang Yahudi untuk diikut oleh bangsa bukan Yahudi, seperti tindakan mereka mempromosi seks luar nikah, seks luar tabie dan adegan seks ganas yang bertentangan dengan nilai kemanusiaan.

Pendeta-pendeta Yahudi juga telah cuba merosakkan kemulian nabi dan rasul apabila menuduh nabi sebagai penganjur seks songsang dalam kitab Telmud untuk menghalalkan kesongsangan masyarakat Yahudi. Ini boleh dilihat dengan jelas dalam Telmud menerusi Pakuti Sah (ayat 1,14 dan49):

“Nabi Luth telah menyetubuhi anak perempuannya ketika mabuk untuk mendapatkan keturunan. Nabi Daud pula merancang pembunuhan terhadap pegawai tenteratanya untuk membolehkan merampas wanita yang dizinainya itu”

Tindakan melakukan penipuan, pencurian dan merompak juga telah dihalalkan oleh ajaran telmud dan memperakui ia adalah ajaran sah untuk menguasai kekayaan dan memperolehi kuasa.

Natijahnya Telmud telah membentuk perwatakan Yahudi menjadi bangsa yang paling kuat sentimen keyahudiannya, dan mereka amat taksub dengan apa yang diajar oleh kitab Telmud lantas mereka menjadi parasit diatas muka dunia walau dimana sahaja mereka berada.

13 November 2009

Anwar adalah Alexander the Great?
Apabila seorang penulis yang pro Islam Liberal si Raja Petra Kamaruddin menyamakan Anwar Ibrahim dengan Alexander The Great, dalam hati saya saya terus terdetik, wah hebat benar manusia bernama Anwar Ibrahim ini pada pandangan pengikut fanatiknya hingga disamakan ketokohannya dengan salah satu tokoh yang dikenali dan dikagumi seluruh dunia.

Kata Raja Petra, "Saya mahu meletakkan Anwar Ibrahim sebagai antara orang orang yang mashyur itu. Kini, dalam fikiran anda, Anwar Ibrahim bukan satu-satunya manusia hebat. Terdapat ramai manusia hebat. Tetapi hari ini saya mahu bercerita berkenaan dengan Anwar Ibrahim, bukan kerana beliau adalah satu-satunya manusia hebat di Malaysia tetapi kerana beliau terbaik yang mengingatkan saya kepada tokoh termasyur Alexander Great"

Mungkin niat Raja Petra Kamarudin menyamakan ketokohan penasihat Parti berlogo mata dajal ini adalah untuk mengambarkan hebatnya keupayaan yang dimiliki oleh Anwar Ibrahim.

Namun hati berlapang dada menerima hujah dari Raja Petra Kamaruddin, kerana saya percaya Raja Petra hanya akan mengambil sudut positif sahaja untuk disamakan dengan idola kesayangganya.

Namun apabila saya membaca buku yang ditulis oleh Afareez Abdul Razak yang bertanjuk “Benarkah Iskandar Bukan ZulQanain” segala persoalan yang ada pada fikiran saya sebelum ini terjawab.

Dalam buku tersebut Afareez telah berjaya mengungkaikan samada Alexander The Great dari Macedonia dan Zulqarnain adalah manusia yang sama ataupun sebaliknya.

Sesungguhnya masyarakat seluruh dunia sejak dahulu kala hingga kini, begitu teruja akan kehebatan nama Iskandar Zulqarnain atau Alexander The great, dengan kegagahan dan kemampuannya beliau diceritakan dari satu generasi ke satu generasi telah mampu untuk menguasai sebahagian besar dunia eropah dan menjalar hingga ke sebelah timur (Asia).

Malah kerana kehebatannya, mitos asal usul keturunan Kesultanan Melayu melaka juga ada dikaitkan dengan keturunan Zulkarnain @ Alexander seperti yang tercatat didalam Sejarah Melayu. Lantaran itu selama ini masyarakat seringkali menyamakan Zulqarnain dan Alexander adalah manusia yang sama sejak abad ke 15 lagi.

Sebenarnya nama Zulqarnain juga dikatakan turut disebut dalam kalam suci Al-Quran yang menjadi panduan umat islam. Dengan itu ia menyebabkan orang islam meyakini bahawa Zulkarnain adalah memang wujud walaupun hanya dinyatakan secara umum.

Dengan itu sikap ingin tahu dikalangan orang islam siapa sebenarnya Zulqarnain begitu tinggi adakah ia sama dengan Alexander The Great atau sebaliknya. Mungkin inilah juga yang menyebabkan Raja Petra Kamarudin cuba menyamakan Anwar Ibrahim dengan tokoh tersebut.

Dalam Tamadun Eropah klasik yang mengandungi era Yunani, Hellenistik dan empayar Rom, dikatakan Alexander the Great berasal dari Macedonia. Alexander memang diakui seorang tokoh tersohor kerana kemampuannya membina tamadun eropah. Bermula dengan kejayaannya menyatukan masyarakat Yunani selepas kematian bapanya Philip II, Alexander seterusnya merancang meneruskan empayat ke arah Timur seperti benua Parsi, lembah Indus di India dan Mesir.

Catatan sejarah menunjukkan terdapat 16 bandar utama yang berjaya ditakluki dan dinamakan Alexanderia sempena nama beliau. Namun hanya Alexandria di Mesir sahaja bandar yang paling terkenal sebagai pusat pentadbiran, ilmu dan perdagangan sebelum dikalahkan oleh kuasa Rom pada tahun 30 SM. Begitulah antara kehebatan Zulqarnain atau Alexander The Great.

Afareez Abdul Razak dalam tulisan didlam buku terbitan PTS Millenia tahun 2009 menyatakan, dalam mencari siapa Zulqanain sebenar adalah seharusnya diasingkan iskandar (Alexander) dan Zulqarnain, kerana pada beliau Iskandar adalah nama seorang raja dan Zulqarnain adalah suatu perkara yang lain iaitu disebut didalam Surah Al-kahfi ( yang datang dari dua generasi ataupun ‘yang memiliki dua ufuk timur dan barat’).

Diceritakan melalui pelbagai buku sejarah, Iskandar selepas berjaya melenyapkan pemberontakkan di Yunani pada tahun 336 BC, beliau pada 334 BC telah mengambil keputusan meninggalkan tanahair bagi menakluk Asia dengan melantik Antipater sebawai pemangku menguruskan urusan pemerintahan diKota Yunani, tindakan iskandar ini sebenarnya cuba dihalang oleh pembesar Yunani namun ia tidak dipedulikan oleh Iskandar.

Di Asia, Iskandar telah terlibat dengan banyak peperangan antara yang termashur ialah ialah Peperangan Issus pada tahun 333Bc dimana beliau mampu menewaskan Raja Darius III. Walaupun Raja Darius III menawarkan perdamaian dengan Iskandar selepas itu, namun Iskandar tidak bersetuju hingga Darius terpaksa melarikan diri dan mati dibunuh.

Akibat terpengaruh dengan adat resam Parsi pada tahun 327 Iskandar telah melaksana amalan meminta orang bawahan mencium tangan , melutut dan menyembah pemimpin sebagai tanda hormat. Tindakan menjadikan beliau sebagai dewa menyebabkan wujud bantahan dikalangan orang Yunani termasuk penulis sejarah bagi Iskandar yang bernama Kallisthenes. Sebenarnya motif pelaksanaan amalan itu adalah bagi bertujuan mengekalkan sifat ketuhanan yang ada pada Raja Iskandar.

Disebabkan merasakan adanya pembesarnya yang tidak setia kepadanya Iskandar telah mengarahkan dibunuh beberapa orang pembesar, seperti Philotas yang dibunuh atas tuduhan khianat. Begitu juga dengan Menteri Kewangan bernama Parmenion yang dibunuh atas alasan keselamatan, namun fakta sebenar pembunuhan itu dilakukan kerana menteri itu tidak sependapat dengan tindakan Iskandar menolak tawaran Raja Darius III untuk berdamai.

Kegilaan Iskandar terhadap perang selepas memenangi begitu banyak kemenangan termasuk peperangan dengan Raja wilayah Punjab menyebabkan beliau sanggup memperjudikan nyawa askarnya dengan berperang dengan Empayar Magadha yang terletak di timur kerajaan wilayah Punjab, namun disebabkan halangan sungai Ganges dan kelengkapan tentera bergajah musuh, dan moral yang rendah pasukan tenteranya kerana kepenatan berperang, Iskandar memutuskan membatalkan peperangan itu kerana sabotaj dalaman yang begitu besar.

Melalui beberapa kisah Iskandar tadi, wujud beberapa persoalan serta kritikan diketengahkan terhadap status kehebatan yang diberikan kerapa raja iskandar secara melampau dan berlebihan.

Dilaporkan oleh banyak penulis Iskandar adalah penakluk yang hebat kerana ukuran kehebatan adalah berdasarkan ramainya mangsa yang terlibat seperti kematian tentera, ditambah lagi orang-orang dijajahan yang ditaklukinya menganggap beliau sebagai Tuhan untuk disembah.

Persoalannya, adakah layak seorang penakluk itu dianggap hebat sekiranya pada masa yang sama bertanggungjawab kepada kematian puluhan ribu tenteranya sendiri atas arahan yang sebenar tidak ada faedahnya, termasuk membunuh orang tempatan yang dijajah dan sanggup mebiarkan beribu-ribu tenteranya mati kerana hanya ingin menyelamatkan seekor kuda peliharaannya.

Adakah seorang pemimpin itu akan dianggap bagus jika sanggup membunuh rakan seperjuangan sendiri, dan meletakkan nyawa angota tenteranya dalam keadaan bahaya. Begitu juga apabila beliau menolak tawaran perdamaian dan lebih cenderung kepada peperangan.

Saat kematiaanya Iskandar digambarkan merupakan seorang penagih arak, mempunyai sikap prejudis kepada orang lain dan yang lebih buruk lagi beliau mempercayai dirinya mempunyai sifat ketuhanan.

Seperti yang kita ketahui demi kehendak peribadi, Iskandar telah sanggup pergi ke Asia bagi memenuhi perancangan ayahnya yang ingin menghukum Parsi. Namun selepas berjaya mengalahkan Parsi beliau tidak pulang ke kota Yunani sebaliknya dengan agenda peribadi sanggup mengerahkan tenteranya berperang. Dan selepas memenangi kawasan tersebut diarahkannya orang Yunani berhijarah dan mendiami kawasan yang dijajah.

Walaupun Iskandar diceritakan mendapat sokongan padu rakyatnya untuk menawan Asia, namun timbul persoalan mengapa beliau membayar gaji tentera lebih tinggi dari kadar biasa. Ini menunjukkan sekiranya ditawarkan duit yang rendah tidak mungkin rakyatknya akan berjuang bersama dengan beliau untuk menakluki Asia.

Antara bukti lain yang menunjukkan beliau gemar mengambil tindakan sendiri tanpa memikirkan kehendak orang lain ialah dengan memaksa pegawainya dikahwinkan dengan wanita Parsi. Namun selepas kematiannya semua wanita Parsi tersebut telah diceraikan olehn pegawai tenteranya.

Dari sini adalah jelas Iskandar atau Alexander bukanlah Zulqarnain sepertimana yang dinyatakan oelh Al-Quran, satu perkara yang nyata disebut di dalam kitab suci tersebut bahawa Zulqarnain beriman kepada Tuhan yang Esa, namun Iskandar@Alexander merupakan seorang yang percaya kepada pelbagai Tuhan, malah suatu ketika beliau mengaku dan percaya dirinya adalah anak Tuhan Zeus. Contohnya di Sungai Hyphasis India selepas melakukan penaklukan beliau telah mendirikan 12 kuil penyembahan bagi 12 Tuhan Olimpia.

Tindakan Iskandar ini kalau kita terjemahkan kedalam konteks pelakuan kuasa besar dunia hari ini, ia tidak ubah dengan tindak tanduk Hitler di Jerman dan Jepun pada masa Perang Dunia kedua dan tindakan Amerika membunuh ratusan jiwa di Vietnam, Iraq dan Afghanistan dalam dekat terbaru ini. Dan adalah mustahil kita boleh menyamakan kuasa-kuasa ini sebagai Hero kerana kejahatan yang dilakukan oleh mereka ini sebenarnya adalah bercanggah dengan nilai yang ada pada islam.

Sebenarnya berdasarkan fakta-fakta dinyatakan sejarawan, dan ciri-ciri yang ada pada Zulqanain adalah didapati Raja Kurush dari Parsi (676 BC hingga 530 BC ) sebenarnya kemungkinan Zulqarnain sebenar lantaran dekatnya ciri-ciri yang ada seperti dinyatakan didalam Al-Quran.

Namun disebabkan kelirunya masyarakat dengan kehebatan Alexander dengan watak sebenar yang dimiliki Zulqarnain, ditambah lagi ia tersebar dari mulut ke mulut sejak dahulu lagi masyarakat akhirnya telah menyamakan watak kedua ini sebagai orang yang sama.

Oleh itu jika kita berbalik dengan hujah Raja Petra Kamarudin bahawa Anwar Ibrahim adalah seumpama Alexander The Great ada kebenaranya berdasarkan sifat yang ada pada kedua tokoh ini. Namun kalau kita ingin samakan Anwar Ibrahim dengan Zulqarnain seperti yang diperkatakan Al-Quran ia umpama “jauh panggang dari api”. Anwar lansung tiada ciri-ciri seperti yang dinyatakan didalam Surah Al-kahfi, malah mungkin Anwar hanya layak dibandingkan dengan kewujudan Dajal mata satu.

Hakikatnya Anwar dan Alexander memang mempunyai persamaan antaranya ialah keduanya memang suka merasakan diri hebat berbanding orang lain, suka mempergunakan rakyat bawahan demi kepentingannya dan suka mengenepikan rakan seperjuangan jika tidak sependapat dengannya.

Kedua tokoh ini juga adalah pendendam dan agresif dalam apa jua perkara tanpa memikirkan kesan baik buruk tindakan. Namun yang lebih ajaib lagi Anwar dan Alexander The Great ini juga mempunyai persamaan yang tentunya tiada pada tokoh lain iaitu keduanya diceritakan mempunyai pelakuan seks luar tabie dan kekasih sesama jantina.


12 November 2009

Kenapa Anwar layak digelar Anwar Atarturk: memahami yahudi di Turki . (Siri 1)

Sesungguhnya apa yang terjadi pada kedudukkan negara Turki hari ini adalah suatu yang menyedihkan umat islam, dahulunya ia merupakan sebuah kuasa hebat dunia hingga ia dianggap khalifah atau pemimpin bagi dunia umat Islam, namun selepas kemerosotan dan kejatuhannya ekoran mainan Yahudi, negara tersebut masih teraba-raba mencari identiti hinggalah ke hari ini.

Suatu masa saat kejatuhan empayar Uthmaniyah, ramai dikalangan orang Turki meraikan kejatuhan empayar tersebut, seolah-olah berjaya menjatuhkan kuasa kejahatan lantaran terdapat persepsi yang diwujudkan oleh musuh islam dan kelemahan yang wujud pada pentadbiran empayar kesultanan tersebut, namun mereka tidak menyedari kuasa kejahatan sebenarnya bukanlah kerajaan uthamaniyah tetapi kuasa disebalik tabir yang mengambil peranan menjatuhkan pemerintahan khilafah tersebut.


Selepas kejatuhan pemerintahan Sultan Abdul Hamid II, regim di Turki begitu banyak berubah dan lari daripada akar-akar islam. Mustapa Kamal Atarturk sebagai pemerintah atas nama pemodenan pada masa itu telah begitu berani menodai Islam dengan mewujudkan pelbagai peraturan yang jauh dari nilai islam, selain mengambil tindakan memisahkan Turki dari budaya Islam dan mendekatkan Turki dengan negara barat berbanding Negara Islam.Pada masa itu juga minoriti non-muslim diberi kebebasan penuh sehingga mengenepikan hak orang islam.
Sebenarnya siapa yang memainkan peranan tersebut? Adakah dari perancangan isi hati Mustapa kamal atau ada tangan pihak lain yang memainkan peranan, inilah yang menjadi topik perbincangan sarjana dari dahulu hingga sekarang.

Pada masa itu juga kita dapat melihat peranan dimainkan oleh pihak-pihak tertentu agar imej Mustafa Kemal Atartuk dihormati dan disanjung oleh rakyat Turki dengan diberi publisiti besar-besaran kerana dikatakan menyelamatkan Turki dari ditimpa kemusnahan. Selain itu didapati umat Islam di Turki juga telah dipaksa untuk mengadaptasi gaya hidup mengikut acuan barat dan berfikir mengikut telunjuk barat.
Permainan kelompok ini menyebabkan Mustafa Kemal diangap sebagai seorang pahlawan, dan seluruh Turki perlu mengikut kehendaknya sehinggalah selepas kematiannya warisan peninggalannya masih dipegang Institusi Pemerintahan Turki.Realitinya tidak ada pihak yang mampu benar-benar memahami apa yang yang berlaku hari ini di Turki kecuali mereka yang mengetahui rahsia yang dijalankan kelompok Yahudi Dawnamah dan pergerakan freemason.Yahudi Dawnomah merupakan keturunan dari orang-orang Yahudi yang diusir dari Sepanyol kesan jatuhnya Kerajaan Islam Cordova pada abad 16.th dan diberikan perlindungan oleh Sultan Uthmaniyyah.

Namun apabila mereka berada di bawah kerajaan Uthamaniyah Salah satu ritual orang-orang Yahudi adalah berpura-pura menjadi seorang Muslim (sehingga kejatuhan Empayar Uhtmaniyah tahun 1923), namun dalam hati sebenarnya mereka lebih kepada iman Yahudi .

Walaupun mereka masih hidup dengan kemunafikan hingga hari ini diyakini bahawa dikatakan wujud sekitar 1 hingga 1.5 juta Dawnamah (Sabbatean Yahudi) hari ini di Turki, terutama yang tinggal di bandar sebelah barat Turki seperti Istanbul dan Izmir.Selepas wujudnya Israel pada 1948, ramai juga Yahudi Dawnamah ini telah berhijrah ke Israel. Satu fakta yang tidak dapat disanggah " Republik sekular Turki" adalah salah satu negara pertama di dunia yang mengakui Zionis Israel. Tidak sukar untuk memahami bagaimana hal ini berlaku kerana jawapannya ada kaitan dengan peranan Yahudi Fremason dan Dawnamah disebalik kejatuhan Empayar Uthamaniyah dan peranan mereka dalam memberi jawatan kepada Mustapa Kemal Atarturk.

Selepas jatuhnya pemerintahan Islam di Turki sewaktu itu, orang-orang Yahudi telah menubuhkan dua negara: Zionis Israel dan Yahudi Republik Turki. Itu sebabnya apa yang disebut republik sekular mempunyai hubungan sangat dekat dengan Zionis Israel.

Kedua negara ini sehingga kini mempunyai begitu banyak kepentingan bersama seperti sector perdagangan, ketenteraan, dan hubungan politik. Ertinya, cukai yang dibayar oleh umat Islam dari Turki pergi kepada Zionis Israel. Rahsia Yahudi (Downameh) masih berjalan seperti sandaran Turki negara Israel hari ini.

Malah slogan Turki Muda dan pembaruan yang mengerakkan arus untuk menjatuhkan Sultan Abdul Hamid dan Empayar Uthmaniyah sebenarnya adalah didalangi oleh Yahudi Downamah dengan bantuan Freemason dan agen kuasa-kuasa barat.

Hingga hari ini mana-mana kerajaan yang wujud di Turki seharusnya dapat memuaskan hati kelompok yahudi Dawnamah ini, sekiranya agenda mereka lari dari konsep yang diterapkan oleh Mustapa Kamal Atarturk nescaya kerajaan yang wujud tidak akan tahan lama.
Contohnya apa yang berlaku kepada kerajaan Parti Islam Refah pimpinan Necmatin Erbakan yang digulingkan oleh pihak Tentera Turki pada tahun 1990-an dahulu.

Selagi kepimpinan tentera berada dibawah kelompok Yahudi ini adalah mustahil Turki akan dapat keluar dari imej sekutu Israel dan negara barat.

Sebab itu apabila Erdorgan meraih kuasa di Turki, timbul pertanyaan sejauh mana kerajaan dibawah pimpinan parti AKP dapat bertahan jika benar parti tersebut adalah berlandaskan islam. Namun apabila melihat corak pemerintahan parti tersebut yang mesra hubungan dengan Amerika adalah diyakini parti AKP sebenarnya turut mempunyai hubungan yang akrab dengan yahudi cuma dari sudut pendekatan yang berbeza berbanding parti-parti pro sekular Turki yang lain.

Jika tidak sudah tentu pihak Tentera yang dianggap pelindung polisi Kemal Ataturk akan melakukan rampasan kuasa terhadap kerajaan pimpinan parti AKP sepertimana dialami Parti Refah.

Siapa Mustafa Kamal Atarturk.
Sewaktu Mustafa Kemal Ataturk, anak kelahiran Salonika, Greece ini memerintah Turki, beliau telah banyak membawa slogan dengan mengenengahkan idealisma-idealisma yang merosakan pemikiran rakyat Islam Turki.

Kelahirannya yang dikatakan masih kabur dan kurang jelas dari segi catatan masa, hari,bulan, dan tahun menjadikan beliau sebagai salah seorang pemimpin yang popular (dengan kezalimannya), tetapi beliau sendiri yang mencatatkan tarikh kelahiranya pada 19 Mei iaitu hari di mana beliau mendarat di bandar Samsun berhampiran dengan Laut Hitam, di utara Anatolia, di mana tempat ini beliau mula melancarkan gerakan Pembebasan Turki.

Sejarah telah membuktikan rekod buruk Mustafa ini dari sejak kecil lagi. Ada yang berpendapat Mustafa ini adalah seorang anak luar nikah yang telah diprogramkan oleh Yahudi untuk meruntuhkan Islam dan berkemungkinan bapa beliau adalah seorang Yahudi Downamah iaitu Ali Riza suami rasmi Zubeyde (Zubaidah). Ali Riza pula terkenal pula dengan sikapnya yang kuat minum arak dan terlibat di dalam angkatan tentera, selalu meninggalkan isterinya dan beliaulah yang bertanggungjawab menanamkan fahaman sekular kepada anaknya.

Sejak Mustafa kecil lagi beliau ingin anaknya dididik dengan sistem barat dan mempersiapkan diri dengan ideologi-ideologi sekular. Zubeyde pula bonda kepada Mustapha Kamal, sangat membenci anaknya ini dan seumur hidupnya beliau tidak pernah menyusukan Mustafa, mungkin kerana anak itu tidak dapat dipastikan siapakah bapanya. Zubeyde hanya memberi Mustafa menikmati susu dari ibu susuan yang berkulit hitam dan bukan dari badannya sendiri.
Keburukan Mustafa semakin terserlah apabila beliau tidak berminat dengan didikan agama dan beliau sering menentang serta membenci guru-guru agamanya di sekolah dan sebaliknya pula beliau cukup berminat dengan cara pendidikan barat,maka tidak hairanlah sekiranya beliau pernah mendapat pendidikan khas dari gereja Kristian selepas kematian bapanya yang diserang penyakit istentinal tuberculosis.

Selain itu, Mustafa juga turut gemar mengunjungi kedai-arak dan juga mengunjungi rumah- pelacuran sebagai tempat untuk beliau berhibur. Dengan mempunyai perwatakan yang agak menarik beliau gemar memikat perempuan yang menarik hatinya utuk memuaskan kehendak nafsu dan hatinya. Beliau juga dikatakan suka bermain judi dari malam hingga ke pagi.

Salah satu tabiat paling buruk manusia yang pernah digelar firaun zaman moden ini ialah beliau dikatakan seorang biseksual dan gemar melakukan hubungan seks di luar tabie di kalangan pelajar lelaki sekolah.

Sekiranya nafsu sedang menguasai dirinya dengan kuasa yang ada ia mudah sahaja beliau dapat memenuhinya dengan apa yang dikehendaakinya. Untuk mengabui pandangan masyarakat beliau mengatakan bahawa beliau adalah bapa angkat kepada pelajar-pelajar tersebut demi mengelakkan keaiban dirinya terbongkar kepada umum. Walaupun sikapnya sungguh aneh dan menjijikan, namun Mustafa disanjung tinggi oleh masyarakat dunia dan mendapat pengiktirafan “Bapa Pembangunan Turki Moden khususnya dari negara barat.