08 Januari 2010

Allah For ALL; gerakan terancang Pluralisme Agama oleh Anwar


Bagaimana respon kita sekiranya tuhan umat islam juga diperlekehkan seperti ini.

Isu Allah nampaknya membuatkan Parti Islam Semalaysia tersepit, dari parti yang dahulunya dianggap benteng terakhir umat islam di Malaysia, hari ini parti yang bertunjangkan ulama tersebut seakan terpaksa berhati-hati mengeluarkan pandangan mengenai isu Allah.

Walaupun hakikatnya diperingkat akar umbi, ramai mempersoalkan kenapa PAS tidak bersunguh-sungguh memperjuangkan isu ini hingga kumpulan lain dilihat mendahului PAS dalam isu ini.

Jika dahulunya PAS dianggap sentiasa menjuarai isu berkaitan islam disusuli dengan pelbagai bantahan. Namun tindakan PAS hari ini yang memilih jalan selamat selamat sewaktu menyiarkan kenyataan medianya mengenai isu kalimah Allah ini memperlihatkan PAS terpaksa tunduk dengan kehendak Anwar.

Anwar dengan konsistennya mempersetujui langkah Mahkamah Tinggi tersebut melalui Dr. Nur Manuty dan ditulis oleh Anwar Ibrahim di laman blognya PKR tetap dengan pendirian Allah tidak lagi eksklusif untuk umat islam sahaja. DAP melalui Lim Kit Siang telah menjadi nasi tambah dengan menyokong tindakkan Anwar dan Mahkamah tersebut.

Suatu ketika dahulu sewaktu Anwar menjadi pemimpin ABIM dan berada didalam Kerajaan, beliau selalu mengingatkan umat islam dengan ancaman gerakan Kristian di kepulauan Melayu.

Dari tindakannya itu sehingga ke hari ini difahamkan orang Kristian masih lagi sedar Anwarlah orang yang ketika dahulu banyak mengunakan sentimen agama untuk meraih sokongan dan memburukkan agama Kristian.

Namun hari ini kita melihat kata-kata Anwar sudah menjadi terbalik 360 darjah dari yang pernah diperkatakannya, punca kenapa Anwar berubah itu yang dipersoalkan oleh banyak umum.

Dahulunya beliau sering mengambil tokoh-tokoh gerakan ihkwan muslimin sebagai sumber rujukkan, malah dalam siri ceramahnnya seringkali dikod kan ayat-ayat dari tokoh tertentu dari gerakkan ihwan Muslimin.

Namun hari ini kita melihat Anwar telah mempelbagaikan sumber rujukkannya berkaitan isu Islam. Tokoh-tokoh seperti Yusuf Qardawi hanya dipergunakan untuk kepentingan dirinya sahaja. Sebaliknya Anwar lebih mengemari tokoh-tokoh islam yang lebih kontemporari pendapat dan pandangannya.

Semenjak mengenali islam Amerika dan seterusnya mengenali Tokoh Pluralisme Agama dunia, Syed Hosein Nasr Anwar telah mula terpengaruh dengan idea dan tokoh ini. Buktinya dilaman blognya beliau pernah menggangap Syed Hossein Nasr sebagai tokoh ilmuan islam yang hebat dan Anwar begitu berbangga dapat bertemu dengannya. Klik Sini

Di Iran bumi kelahiran Syed Hossein Nasr, idea dan tubuh badannya ditolak oleh kerajaan dan rakyat Republik Islam Iran kerana pemikirannya yang membawa islam Amerika. Sila baca sini dan sini untuk mengetahui kisah tokoh Pluralisme agama dunia tersebut dan kenapa dia ditolak dunia islam.

Selepas kejatuhan kerajaan Iran yang Pro Amerika Shah Reza Pahlavi, Nasr telah berhijrah ke bumi Amerika kerana mengetahui dirinya tidak diterima oleh kerajaan baru yang dipimpin Ayatullah Khameini.

Kini di Universiti George Washington Nasr giat menggerakkan usaha kerja-kerja Pluralisme Agama. Dan Anwar Ibrahim setiap tahun akan pergi ke program anjuran Nasr untuk berkongsi idea dan strategi memperkukuhkan gerakan Pluralisme Agama diseluruh dunia.

Antara matlamat akhir Pluralisme agama ialah menyatukan agama-agama di seluruh dunia, dan menganggap Tuhan bagi seluruh umat manusia ini adalah sama. Bagi kelompok ini mereka menggangap tiada agama yang betul2 lengkap dan semuan agama mempunyai matlamat yang sama.

Konsep Allah untuk semua seperti yang dibawa oleh Anwar hari ini adalah sebahagian projek Pluralisme Agama yang dikenadalikan oleh Nasr.

Selepas berjaya memperkenalkan dan meletakkan batu asas islam Liberal dan Pluralisme Agama di Indonesia, fahaman itu kini bertapak kukuh di seluruh Indonesia.

Hari ini fahaman itu sudah mula menyerap masuk ke bumi Malaysia dan isu perebutan kalimah Allah ini adalah antara impak penyebaran fahaman ini.

Dan kini gerakkan Islam seperti PAS pun seperti sudah terperangkap dengan mainan kelompok fahaman ini yang sebenarnya memang begitu licik. Di Indonesia hampir kesemua gerakkan islam dan parti politik islam dibayangi oleh pengaruh Jaringan Islam Liberal (JIL) termasuk juga Parti Keadilan Sejahtera (PKS) yang sedikit sebanyak mempunyai bau dengan pimpinan JIL.

Usah dikira Parti Demokratik yang menguasai Pemerintahan Indonesia, kelompok JIL melalui pengaruhnya telah berjaya meletakan Boediono sebagai wakil mereka ditempat no 2 sturktur pemerintahan Kerajaan Indonesia.

UMNO yang terkenal dengan golongan fundamental pun dilihat tidak mampu melawan arus golongan Islam Liberal dan hanya mampu memerhati sahaja kerana masih bingung dengan serangan dan arus yang dibawa oleh kelompok islam Liberal dan Pluralisme Agama ini.

Samada Islam ala Amerika ini berjaya menguasai bumi Malaysia suatu hari nanti, ianya terpulang kepada sejauh mana momentum yang dibawa oleh Anwar berjaya mempengaruhi umat islam di Malaysia.

Seharusnya PAS sebagai gerakkan islam melihat ancaman fahaman ini sebagai serius dan bersyukur kerana UMNO hari ini menentang sama pengunaan nama Allah di pihak gereja Kristian.

Sekiranya UMNO mengambil jalan dan tindakkan yang sama seperti dilakukkan oleh PKR, ia bermakna strategi gerakkan fahaman itu untuk menguasai kepulauan Melayu sudah berjaya dan sudah tentu usaha untuk menawan seluruh dunia islam akan menjadi lebih mudah selepas ini.

Namun beberapa hari ini kita melihat PAS masih lagi dalam kebingunggan mengenai isu ini, hanya memerhatikan sahaja isu tersebut. Kerana bimbang ia akan menjejaskan dari sudut sokongan politik bukan Melayu kepada parti tersebut.

Ungkapan Allah for All memang menarik dan indah untuk didengar namun timbul persoalan adakah tuhan yang disembah oleh umat islam sama dengan Tuhan yang di sembah oleh umat kristian. Adakah konsep Tuhan Yang Esa sama dengan konsep Triniti dalam agama kristian.
Sesungguhnya umat islam ataupun Kristian seharusnya memahami implikasi pengunaan istilah ini untuk mengelakkan bencana pada masa akan datang. Jika Vatican pernah menolak pengunaan nama Allah bagi umat Kristian kenapa akhbar Herald ingin mengunakan nama tersebut.2 ulasan:

suarajagat berkata...

salam.
nampaknya blog saya dan anda tidak mempunyai banyak perbezaan. kita saling memberi input kepada masyarakat tentang bahaya islam liberal,pluralisme dan kristanisasi.

harap boleh saling meletakkan link di blog masing2.

link saya :
http://suarajagat.wordpress.com

tq

Tanpa Nama berkata...

insyallah nanti saya linkkan

-pochong