20 Januari 2010

Islam Liberal & Pluralisme Agama : PAS dan UMNO berkongsi ancaman sama

Ancaman liberalisme semenjak terjadinya tragedi pasca 9 September sememangnya mempunyai arus cukup kuat seolah tidak mampu dibendung lagi. Hari ini orang-orang Islam semakin takut untuk memperjuangkan hak yang dimiliki kerana dikhuatiri wujudnya persepsi mempunyai imej tertutup, bersifat ekslusif dan tidak terbuka.

Gerakan liberalisme ini seolah-olah cuba membawa pemikiran supaya orang islam supaya menerima keterbukaan termasuk mencakupi hak ehwal agama dan sesungguhnya ia membawa cabaran besar kepada umat islam untuk mempertahankan akidah yang dianuti selama ini.

Atas nama kebebasan juga sebarang hak perlindungan walaupun ia dibenarkan oleh islam ia akan diangkat sebagai suatu rejim yang ketinggalan zaman dan dikaitkan dengan ketamadunan kuno oleh kelompok ini.

Di Malaysia, masyarakat islam disaran mengikuti rakan terdekat Indonesia yang dikatakan oleh sesetengah pejuang hak kebebasan seperti Anwar dan kelompok alirannya yang keliru. Pada golongan ini negara Indonesia adalah contoh terbaik negara yang mempunyai tahap kebebasan bersuara selepas pasca reformsi yang menyaksikan runtuhnya system Orde baru di Republik tersebut.

Walhal antara Malaysia dan Indonesia sebenarnya mempunyai perbezaan yang ketara dari segi perlembagaan, Indonesia tidak menjadikan agama islam sebagai agama rasmi sebagai pegangan utama sebaliknya kedudukan Pancasila diangkat sebagai ideologi utama.

Dan ini jauh berbeza sama sekali dengan kedudukan institusi Islam di Malaysia, semenjak tertubuhnya system bernegara pasca merdeka agama islam telah diletakkan di kedudukkan tertinggi sebagai agama rasmi di Malaysia.

Selepas itu barulah hadir Rukun Negara sebagai medan untuk menyatukan kepelbagaian warna kehidupan di Malaysia selepas peristiwa 13 Mei 1969, namun sesekali ia tidak merendahkan martabat agama islam dengan agama lain di Malaysia.

Oleh itu mana mungkin kita boleh mendengar hujah yang dibawah oleh Anwar dan rakan sepermainannya yang begitu keliru atau buat-buat keliru akan persoalan ini.

Pada satu masa difahamkan Parti Islam Semalaysia (PAS) tidak dapat bersatu atas satu pendapat berkaitan isu pengunaan nama Allah hingga akhirnya difahamkan Dr. Harun Din tokoh dikagumi umat islam di Malaysia yang juga merupakan Timbalan Mursyidul Am Parti Islam Malaysia dikatakan telah dilarang mengeluarkan pendapat atas nama parti tersebut mengenai perebutan nama Allah.

Sebelum ini, beliau ada mengeluarkan pandangan mengenai kufur sekiranya ada pandangan yang mewajarkan pengunaaan nama Allah ekoran keputusan Mahkmah Tinggi membenarkan pihak gereja Khatolik mengunakan perkataan tersebut pada akhbar terbitannya.

Tindakan beberapa pihak didalam PAS yang mengambil sikap sambil lewa berkaitan isu tersebut telah meyebabkan timbul satu persoalan di kalangan penyokong-pendokong islam di Malaysia apakah tindakan yang sewajarnya dilakukan saat ini selepas banyak pihak tidak lagi berminat untuk mempertahankan islam.

Sedangkan semua parti di Malaysia termasuk PAS mengambil tindakkan selamat bagi mengelakkan wujud rasa kurang senang pada parti tersebut oleh sekutu di dalam Pakatan Rakyat.

Yang menyedihkan lagi terdapat satu kumpulan pula melalui PKR di mana Pemimpin tertingginya adalah manusia yang mengaku beragama islam cuba menjadi juara isu ini dengan mempertahankan keputusan Mahkamah tersebut.

Isu ancaman liberalisme agama ini sebenarnya bukanlah difahami sepenuhnya oleh penyokong UMNO namun sebagai umat islam yang berpegang kepada prinsip fundamental (yang berpegang kepada nilai2 asas) nenek moyang, dalam kes isu kalimah Allah mereka (tidak termasuk sesetengah pemimpin) mengambil tindakan tepat sama dengan apa yang terjadi kepada kes Natrah di Singapura dalam isu perebutan wanita yang melibatkan akidah hingga berlakunya rusuhan sewaktu ketika dahulu.

Namun anehnya ia tidak berlaku kepada PAS, hanya disebabkan ada di kalangan penyokong UMNO mengambil tindakkan membantah isu tersebut mereka terpaksa tarik hand break kerana tidak mahu dikatakan sama dengan UMNO.

Sedangkan rata-rata kelompok didalam PAS mengetahui isu Kalimah Allah itu adalah lebih dari perebutan nama Kalimah Allah, namun demi ijtihad yang dikatakan untuk memudahkan berdakwah kepada penganut kristian seperti dimaklumkan oleh beberapa tokoh erdorgan PAS seperti Hanida Maidin dan Khalid Samad, isu ini dianggap perkara remeh dan tidak perlu diperbesarkan.

Katakanlah pemimpin UMNO dan penyokongnya mengambil tindakkan sama seperti yang dilakukan oleh Anwar Ibrahim menyokong pengunaan kalimah Allah itu, timbul persoalan bagaimana agaknya reaksi PAS pada tempoh tersebut.

Inilah padahnya apabila semua perkara dipoltikkan, sebenarnya seperti kata Faisal Tehrani, ancaman terbesar PAS dan UMNO adalah ancaman liberaslime yang menyerang kedua-dua parti tersebut.

Tanpa disedari kelompok liberalisme islam dalam sayap kedua-dua parti tersebut kian membesar hingga menyebabkan kesukaran pucuk pimpinan parti membuat keputusan terbaik untuk umat islam.

Kalau dahulunya kelompok ini cuba berakar umbi didalam UMNO tetapi selepas mereka melihat tunjang mereka telah mewujudkan platfom baru iaitu Parti Keadilan Nasional kini PKR kelompok ini turut sama telah berhijrah kedalam parti tersebut, dan yang akhir sekali melengkapi perjuangan kelompok ini ialah pemimpin Zaid Ibrahim.

Itulah sarang terbaru kelompok Neo Liberalisme di Malaysia, dengan mengunakan pelbagai nama dan pendekatan baru mereka cuba untuk membawa pemikiran baru supaya umat islam berkongsi segalanya dengan bukan islam demi mewujudkan masyarakat pluralisme yang merentas agama dan budaya.

Hari ini pengajian Pluralisme Agama semakin membesar dan mendapat tempat di Universiti ternama di barat dan melalui universti tersebut telah lahir ramai produk untuk melebarkan fahaman tersebut, salah seorang graduannya ialah Dr. Nur Manuty yang menjaga biro agama Parti Keadilan Rakyat.

Sama juga seperti Anwar Ibrahim yang didoktrinkan dengan fahaman ini melalui university John Hopkin dan bimbingan Syed Hossien Nasr di George Town University semakin hari gagasan fahaman ini semakin melebar di Malaysia.

Dengan didokong media baru yang mendapat tajaan dan hubungan dengan NED seperti Malaysiakini fahaman ini semakin hari semakin menular dikalangan umat islam di Malaysia.

Semoga suatu hari nanti di negara kita tidak akan wujud institusi seperti Wahid Intitut dan Jaringan Islam Liberal (JIL) seperti di Indonesia yang memainkan peranan secara agresif dan nyata mempromosi fahaman ini.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

liberalisasi telah pun berlaku, dgn isu Herald ini ia semakin hebat dan akan terus diperhebatkan melalui middle malaysia yang akan diasimilasi dalam PR

muslim dan mukmin perlu pertingkatkan lagi perisai iman dengan menolak kesesatan liberalisasi aqidah dengan membanyakkan zikir tarikat tasawwuf

mana ade islam liberal dan perlu yakin islam itu tinggi tiada selainnya yang tinggi daripadanya

Islam liberal dah disahkan SESAT oleh JAKIM serta Majlis Fatwa

kembali semula pendirian keapda pendekatan tarekat kerana DAJJAL akui kesamarataan agama kerna dia nak jadi tuhannya

amalkan 10 ayat alkahfi - terhindar drp fitnah dajjal