06 Januari 2010

Isu kalimah Allah: Anwar berpandu strategi Abdullah bin Ubai si Yahudi Munafik


PKR melalui Dr. Nur Manuty telah mengeluarkan kenyataan media berkaitan isu Kalimah Allah dan secara nyata mereka konsisten menyokong keputusan Mahkamah.

Sementara itu Parti Islam Semalaysia pula dengan nada lebih diplomatik seolah mengelak dan tidak mahu terperangkap dengan isu itu sewaktu mengeluarkan kenyataan akhbar kepada media.

Kekecohan isu kalimah Allah lantaran keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan kalimah tersebut digunakan oleh pihak gereja dalam akhbar terbitannya telah membuatkan emosi sesetengah orang islam tergangu dan agak sukar ingin menghalang kemarahan orang islam berkaitan isu ini.

Malah Dr. Harun Din Timbalan Mursyidul Am Pas secara jelas menyatakan kufur jika menyokong keputusan Mahkamah tersebut.
Portal Malaysiakini secara halus cuba melaga-lagakan pemimpin agama dalam isu ini, dengan mengupas isu Kalimah Allah dengan mempunyai agenda tersirat.

Keharmonian kehidupan beragama di Malaysia selama ini seakan sedikit tergugat dengan munculnya isu ini.

Namun dalam sedar atau tidak sebenarnya orang islam sudah seakan terperangkap dengan mainan licik Anwar Ibrahim. Seharusnya kita mengenalpasti sejauh mana penglibatan Anwar dalam isu kalimah Allah ini.

Anwar sememangnya mengetahui bagaimana rapatnya orang Melayu dengan apa sahaja simbol dan perkara berkaitan islam. Malah sebelum ini beliau mengakui hubungan islam dan orang Melayu tidak dapat dipisahkan.

Dari situ ada kemungkinan Anwar sengaja bermain wayang isu ini untuk menghuru-hara dan mengugat kestabilan politik Malaysia, demi memborong keuntungan politik.

Adalah wajar kita mengetahui sejauh mana hubungan Anwar dengan akhbar Herad Chatolik Weekly dan hubungan anwar dengan ketua Paderi yang membawa isu ini ke Mahkamah, adakah benar wujud dakwaan mengatakan tangan hitam permainan ini adalah berpunca dari Anwar Ibrahim dan suku sakatnya di dalam Pakatan Rakyat seperti Elizabeth Wong, Tian Chua dan beberapa pemimpin DAP ?

Kerana Anwar mengetahui untuk mendapat sokongan rakyat Sabah dan Sarawak, PKR dan pembangkang harus mendapat sokongan dari penduduk Sabah dan Sarawak yang rata-rata beragama Kristian.

Semua ini adalah tidak mustahil Grand Design oleh Anwar dan sekutunya untuk meraih sokongan, setelah beliau melihat seakan sukar untuk menembusi Sabah dan Sarawak.

Hakikatnya Gereja Khatolik sudah mengetahui akan hakikat perlembagaan Malaysia, adalah sesuatu yang pelik jika pihak mereka meneruskan niat tersebut jika tidak didalangi oleh pihak lain.

Tentu kita masih ingat bagaimana isu Kuil Hindu dulu wujud, siapakah yang mencetuskan isu tersebut? Tanpa di sangka-sangka pertubuhan haram HINDRAF wujud dan Anwar menyokong dari belakang.

Tuntutan Hindraf seperti mana isu kalimah Allah juga sedikit sebanyak telah membuatkan orang Islam terbakar perasaan mereka, banyak tuntutan HINDRAF adalah tidak logic untuk diterima oleh pihak kerajaan.

Begitu juga dengan dakwaan kaum Cina dengan mengatakan bahawa kerajaan adalah rasis dan bersifat perkauman, walaupun secara hakikatnya orang Melayu islam semenjak zaman kesultanan Melayu Melaka begitu banyak bertoleransi dengan bukan Melayu di Malaysia, sesuai dengan apa yang diinginkan oleh islam.

Dengan itu adalah didapati sebenarnya ada tangan lain yang menghasut golongan India dan Cina di Malaysia membenci kerajaan. Anwar sebelum ini ada menyatakan sepanjang beliau di dalam penjara beliau banyak membaca buku mengenai budaya orang cina, India dan membaca kitab Bible untuk memahami golongan tersebut.

Oleh itu adalah tidak mustahil apabila telah keluar dari penjara beliau telah mempraktikkan apa yang telah difahami untuk meraih sokongan bukan Melayu dan penganut bukan islam.

Hari ini didapati wujud segelintir beberapa pihak mengambil tindakan ektsrim memaki hamun keseluruhan orang Kristian untuk melontarkan kemarahan. Walaupun kita mengetahui tidak semua orang Kristian di Malaysia mempersetujui tindakan gereja tersebut seperti yang diperkatakan oleh seorang blogger Hirbert yang beragama Kristian dari Sarawak.

Seharusnya kita mengunakan saluran yang sesuai bagi mengambarkan ketertiban orang islam dan jangan sesekali terperangkap dengan permainan Anwar.

Selain untuk mencetuskan suasana tidak stabil di Malaysia, strategi ini juga digunakan Anwar untuk memperkukuhkan cengkaman dan pengaruh Anwar di dalam PAS. Anwar sengaja memasang jerat ini agar kepimpinan PAS tidak dapat menangani isu ini, hingga memberi ruang kepada pemimpin yang pro kepadanya didalam PAS mengambil alih pucuk pimpinan Parti.

Ada kemungkinan benda ini telah dapat dihidu oleh Haji Hadi Awang, atas alasan itu pihak pucuk pimpinan PAS telah mengambil jalan selamat berkaitan isu ini. Walaupun sebelum ini kita mengetahui Timbalan Mursyidul Am Pas dan Timbalan Presiden Ustaz Nasharudin serta Naib Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man menyatakan kegusaran dan bantahan berkaitan isu berkenaan.

Jesteru itu, janganlah kita bertindak diluar batasan hingga mencemarkan imej dan maruah umat islam sendiri, sesungguhnya islam meganjurkan perdamaian bukan permusuhan.

Amat khuatir melihat sesetengah blog menghentam membuta tuli agama Kristian lantaran isu tersebut, walhal itu bukanlah ajaran yang dituntut oleh islam.

Islam menganjurkan kita bermusyawarah, lantaran itu gunakan fakta dan hujah yang baik jika membantah keputusan mahkamah tersebut. Keadaan politik dunia hari ini yang tidak menyebelahi umat islam juga seharusnya dijadikan indikator dan petunjuk oleh kita untuk melakukan tindakan.

Apa yang dilakukan oleh Anwar sekarang ini tidak ubah seperti peranan munafik Abdullah bin Ubai di dalam sirah islam yang bersikap talam dua muka kerana dendam dan ingin memperoleh kuasa.

Tiada ulasan: