01 Februari 2010

Anwar dianggap pemimpin Pro kuasa barat - American muslim

Politik dalam negeri di Malaysia agak tegang dengan beberapa kejadian yang mengangu gugat keharmonian beragama, dari peristiwa pembakaran Gereja hingalah beberapa kejadian lain yang dianggap dunia global sebagai melanggar hak kebebasan beragama.

Datuk Seri Anwar Ibrahim, merupakan salah seorang pemimpin yang dianggap pro kuasa barat oleh masyarakat dunia dan membawa islam versi baru kepada umat islam yang tidak inginkan pendekatan fundamental.

Selain itu beliau juga merupakan eminensia abu-abu di belakang parti pembangkang utama, melalui Parti Keadilan Rakyat (Parti Keadilan Rakyat - PKR) yang diterajuinya.

Sesungguhnya Anwar telah menggunakan sentimen pembakaran gereja sebagai isu profil quality untuk menyalahkan pihak kerajaan khususnya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak .


Baik Anwar dan Najib, keduanya menghadapi dilema dalam negara bahawa majoriti Malaysia adalah Muslim yang ingin mengekalkan kuasa yang dimiliki, namun kaum minoriti terutamanya Cina yang sebahagian besar Kristian, juga perlu didekati untuk memenangi pilihanraya umum.

Cara untuk menarik kumpulan ini adalah dengan menyalahkan etnik lain dengan menimbulkan persepsi kekerasan dan penindasan antara satu sama lain.

Sebagai ketua parti yang memerintah, kerajaan Malaysia melalui Najib telah mengambil usaha memperkenal konsep pemerintahan bersama dengan memperkenal slogan 1Malaysia untuk mengatasi persaingan etnik, terutama untuk menghalang atau mengurangkan eksploitasi agama sebagai senjata oleh pihak pembangkang.

Anwar sehingga hari ini seringkali mendakwa kerajaan melakukan penindasan. Saat ini antara konflik yang paling panas di Malaysia ialah isu melarang orang Kristian dari mengunakan perkataan kalimah Allah sebagai Tuhan orang Kristian.
Mahkamah Persekutuan mengangap keadaan itu sebagai inkonstitusional penolakan kebebasan beragama di Malaysia, melalui keputusan Hakim Lau Bee Lan baru baru ini.

Di Malaysia orang Melayu secara formal adalah sebagai muslim, sama seperti juga keadaan orang Bosnia, seperti yang dibahas dalam tulisan-tulisan dan pidato-pidato awam pada awal dan pertengahan 1990-an. Dari situ keadaan orang Melayu dan Bosnia seakan sama, sesunguhnya hubungan etnik dan agama tidak dapat dipisahkan.

Ini menjadikan kedudukan agama menjadi begitu kuat di sisi perlmbagan, namun ia boleh di manipulasi bagi tujuan politik

Samada dari sebelah parti pemerintah atau pun pembangkang pimpinan Anwar, kedua pihak akan saling bersaing untuk memperolehi keuntungan politik, walaupun cara yang dilakukan adalah lari daripada nilai normal masyarakat.

Di peringkat global keadaan yang sama juga terjadi, isu umat islam pengganas selalu disebut dan dijaja. Namun adalah tidak mustahil sebenarnya orang islam hanya dijadikan kambing hitam oleh pihak lain demi kepentingan politik.

Hari ini pihak barat selalu menyalahkan orang islam sekiranya sesuatu perkara negatif terjadi dan perang dunia keempat ciptaan barat sebenarnya telah bermula pecisan apinya melalui ungkapan teroris kepada umat islam, Afganistan dan Iraq merupakan tapak latihan perang ini oleh Amerika dan barat.

Jika Malaysia negara yang kaya dan antara paling maju di kalangan negara islam boleh runtuh suatu hari nanti, tentu ada sesuatu yang tidak kena berlaku. Ada kemungkinan Al-Qaeda akan memainkan peranan di Asia Tenggara selepas ini untuk membolehkan Amerika menguasai Asia Tenggara, walaupun tidak jelas siapa pengatur sebenarnya, namun yang pasti keadaan itu akan berlarutan.

#Artikel ini ditulis dan disunting semula dari tulisan Dr Robert D. Crane yang tersiar di American Muslim.

2 ulasan:

Jeffry berkata...

SLM BRO..ARTIKEL MANTAP! HUHUHU..'ANAL'WAR NAK JADIKAN ORG ISLAM M'SIA PAK TURUT KPD PENJAJAH AGAMA PULAK..ADOIYAIII

Qaiyum berkata...

Artikel Asal Boleh Didapati Di Sini - http://theamericanmuslim.org/tam.php/features/articles/church_bombings_in_malaysia_the_politics_behind_the_dilemma/