20 Februari 2010

Dari mana Anwar mendapat pembiayaan mewahBerapakah kos yang perlu dibayar Anwar untuk membawa dan mendapatkan perkhidmatan Pakar DNA, Dr Brian Leslie McDonald dari Sydney, Australia, dan dua pakar forensik, Prof Dr C. Damodaran dari Chennai, India dan Prof Madya David Lawrence Noel Wells dari Melbourne, Australia.Dari mana sumber kewangan Anwar ?


Persepsi Anwar ‘banyak duit’ mungkin boleh diyakini oleh orang seperti Yong Teck Lee atau orang-orang yang didakwa Anwar akan melompat parti pada 16 September. Kalu tidak masakan Teck Lee sanggup mengekori bontot Anwar di Singapura dan Hong Kong. Anwar bukan ahli parlimen pun ketika itu, beliau hanya pemimpin de facto PKR, tetapi beliau diyakini seorang yang mempunyai ‘lubuk duit’.

Malah untuk melambangkan dirinya sebagai ‘kilang duit’, Anwar mensasarkan perundingan untuk lompat parti akan dilakukan di luar negara. Pilih sahaja sama ada di Singapura, Abu Dhabi atau Hong Kong. Barangkali maksud Anwar bernada sinis..setakat berunding di Malaysia, tak main lah. Apa barang berunding di Malaysia..

Anwar juga mencitra dirinya seorang yang mewah sesuai dengan status bakal PM, Anwar berpindah rumah dari Damansara ke Bukit Segambut Dalam, Kuala Lumpur pada awal Januari 2007.

Rumah lama di Damansara hanya berharga RM 2 juta. Sebab itu rumah itu dijual dan dibeli rumah baru Bukit Segambut Dalam yang berharga RM 7 Juta. Ada yang mengatakan rumah baru itu seumpama ‘mahligai’, bertingkat-tingkat yang memang sesuai untuk seorang yang bakal bergelar bakal PM.

Lagipun ‘mahligai’ baru Anwar itu dikelilingi pagar, dipenuhi CCTV dan mempunyai pegawal keselamatan yang bertugas menjaga keselamatan 24 jam.

Namun begitu, di sebalik penonjolan gaya ‘berstatuskan PM’ itu, ada juga yang mempersoalkan dari mana Anwar mendapat sumber kewangan untuk membeli ‘mahligai itu’ sedangkan Anwar bukan lagi TPM atau Menteri Kewangan.

Ada berpendapat, kalau sekadar menjadi pensyarah pelawat di John Hopkins Universiti dan Georgetown Universiti, dua institusi pngajian di Amerika, Anwar belum layak mempamerkan gaya hidup semewah itu.

Nama lagi pensyarah pelawat yang hanya diikat kontrak secara tahunan, gaya seperti dipamerkan ‘mahligainya’ tidak sepadan dengan pendapatannya. Kecuali Anwar hanya bertopengkan ‘pensyarah pelawat’ tetapi mempunyai pendapatan sampingan lain yang lebih lumayan pendapatannya.

Di sinilah mula timbul persoalan, adakah benar Anwar hanya bekerja ‘pensyarah pelawat’ atau seorang missionary yang melaksanakan tugas-tugas yang diperintah oleh Presiden Amerika?

Anwar pernah menjadi Pengerusi dan Presiden satu yayasan yang diragui matlamatnya. Yayasan itu dinamakan Foundation For The Future (FFF). Anwar menafikan yayasan itu ditaja oleh Amerika Syarikat sebaliknya mendakwa mendapat kewangan dari Timur Tengah.

Tetapi apabila skandal hubungan Paul Wolfowitz dan Shaha Ali Riza terbongkar di media antarabangsa telah turut mengaitkan nama Anwar sebagai orang bertanggungjawab menulis surat memindahkan Shaha Ali Riza dari Bank Dunia ke yayasan yang dipengerusinya. Apabila rahsia yayasan itu dibongkar sebagai alat Amerika untuk menguasai negara-negara Islam di Timur Tengah,

Anwar segera meletakkan kedua-dua jawatan yang pernah disandangnya dalam yayasan itu. Sandra O Conor, bekas Hakim Persekutuan Amerika yang menjadi salah seorang ahli jawatankuasa yayasan itu. Beliau dikatakan pro-Yahudi.

Tuduhan missionary itu berasaskan penglibatannya dalam beberapa pertubuhan Amerika yang diragui iaitu Foundation For The Future (FFF), Council on Foreign Relations (CFR), International Crisis Group (ICG) dan lain-lain.

KAF, FNF & American Jewish Committee (AJC)

Kalau di Malaysia, Anwar dan PKR lebih menonjolkan penaja-penajanya dari yayasan luar negara. Antaranya yang paling popular Konrad Adenauer Foundation (KAF) dan Friedrich Naumann Foundation (FNF) yang kedua-duanya berasal dari Jerman.
Dalam bahasa Jerman, yayasan dipanggil ‘Stiftung’, sebab itu kadangkala, KAF turut dikenali sebagai ‘Konrad Adenauer Stiftung’ (KAS). Begitu juga dengan FNF dikenali sebagai ‘Friedrich Naumann Stiftung’(FNS).

Sama ada Foundation atau Stiftung, kedua-dua yayasan ini merupakan think tank parti di Jerman menawarkan penajaan di seluruh dunia sebagai mematuhi perjanjian damai antara Israel dengan Jerman.

Kumpulan Israel paling berpengaruh berada di Amerika yang dikenali sebagai American Jewish Committee (AJC).
Dalam perjanjian itu, kerajaan Jerman bersetuju menubuhkan yayasan seperti KAF & FNF sebagai ‘menebus dosa’ pembunuhan beramai-ramai orang-orang Yahudi semasa pemerintahan Nazi,atau dikenali sebagai ‘holocaust’.

Bermakna munculnya yayasan ini sebagai pampasan pembunuhan Yahudi yang sudah berkurun lamanya. Menurut yahudi dengan adanya yayasan-yayasan ini ke seluruh dunia, sekurang-kurang kematian ‘holocaust’itu tertebus.

Di Malaysia, KAF sering menaja badan pemikir Anwar yang dikenali sebagai Institut kajian Dasar (IKD) dan Middle Eastern Graduate Center (MEGC).
Penajaannya dalam bentuk pembiayaan program dan penerbitan buku khususnya berkenaan mengembangkan usaha Pluralisme Agama (Persamaan antara agama) di Malaysia. Pluralisme ini adalah asas kepada Interfaith Council atau Interfaith Commission atau ringkasnya IFC yang menjadi ancaman kepada Islam di Malaysia.

Walaupun bekas Setiausaha Akhbar Anwar, Khalid Jaafar, yang juga pengarah IKD menamakan projek kerjasama antara IKD & KAF sebagai ‘Islam Tanwiri’, tetapi bau hamis ‘pluralisme’ dan ‘IFC’, masih belum dapat ditimbus.

Manakala FNF pula menumpukan kepada bengkel dan penajaan penulis media internatif (khususnya internet) khususnya membantu karier Anwar.

Yayasan itu memberi dana kepada Anwar Ibrahim Club (AIC) telah mengadakan bengkel melatih penulis-penulis muda di internet serta membayar elaun bulanan kepada penulis internet pro-Anwar seperti Faisal Mustaffa (blog merpati jingga), Jeff Ooi dan Raja Petra Raja Kamaruddin (Malaysia-today).

Matlamat utama penajaan FNF adalah untuk mewujudkan konsep liberalisme di Malaysia. Aktivis PKR termasuk Jonson Chong, Dr Zaliha Mustafa, Cheah Kah Peng, Beh Lih Yi (Malaysiakini) turut ditaja oleh FNF untuk menjayakan konsep ini.

Kehadiran Beh Lih Yi mewakili Malaysiakini telah mengesahkan kaitan Anwar, PKR dan Malaysiakini berasaskan sumber penajaan yang sama. Portal itu sendiri dalam artikelnya “Malaysiakini: Free or pay?” mengakui bahawa Malaysiakini ditaja oleh FNF, Asia Foundation dan Open Society Institute (OSI), milik George Soros.

Malah satu lagi projek rangkaian Malaysiakini iaitu Asia247.tv (Malaysian Internet TV channel) merupakan projek tajaan FNF. Jeremiah Foo, Sam Hui team video Malaysiakini juga merupakan team video Asia247.tv. Malah team tajaan FNF ini berusaha mencari pelapis-pelapis baru dengan menaja bengkel pembikinan video dengan bekerjasama Youth for Change (Y4C).

Forum kebebasan dan demokrasi di Malaysia anjuran PKR dengan kerjasama Friedrich Naumann Foundation (FNF). Akrabnya hubungan Anwar dan PKR dengan yayasan Nasrani dari Jerman itu, hingga wakil FNF Malaysia dibenarkan berada di barisan hadapan bersama dengan kepimpinan tertinggi PKR. Persoalannya apakah agenda tersirat yayasan asing menaja sebuah parti pembangkang di Malaysia?

Untuk mencapai hasrat ini FNF telah menaja Anwar dan program-program PKR kerana dasar Anwar dan parti itu selaras dengan dasar yayasan nasrani itu.


SPF & Asia Foundatioan
Namun sejak kebelakangan ini Anwar dan think tanknya, IKD lebih gemar menggunakan dana Sasakawa Peace Foundation (SPF) kerana untuk mengelakkan daripada dituduh mendapat tajaan Barat. Walaupun pada dasarnya yayasan ini berpusat di Jepun, tetapi hakikatnya yayasan ini berkait rapat dengan Amerika Syarikat kerana pengasasnya ” Ryoichi Sasakawa adalah sekutu Amerika.

Selepas perang dunia kedua, Jepun telah menjalankan dasar berbaik-baik (Japan Lobby) dengan Amerika melalui penubuhan The Japan Foundation. Hasil kerjasama The Japan Foundation dengan the United States, ditubuhkan pula The Nippon Foundation atau Sasakawa Peace Foundation (SPF) pada 1980-an yang mempunyai dua ofis iaitu di Jepun dan Amerika Syarikat.


Salah seorang bekas panel IKD dan pengarang Suara Keadilan, Fathi Aris Omar, telah mendapat tajaan The Nippon Foundation atau Sasakawa Peace Foundation melanjutkan pengajian di Jakarta pada 2004.

Menariknya SPF bersedia menaja Fathi Aris kerana beliau membuat kajian di Komunitas Utan Kayu, Jakarta, kepunyaan Goenawan Mohamad yang lebih dikenali sebagai pusat Jaringan Islam Liberal (JIL). JIL pula ditaja oleh The Asia Foundation, sebuah yayasan yang berpengkalan di San Francisco, Amerika.

Lebih menarik lagi Fathi Aris pernah menjadi kolumnis kanan, Malaysiakini dan pengasas Komuniti Seni Jalan Telawi (KSJT). KSJT adalah cabang seni tajaan think tank Anwar (IKD). Guru Fathi Aris adalah Goenawan Mohamad, pemilik majalah Tempo dan kawan baik Anwar. Fathi dan Anwar pula ditaja oleh SPF dan Goenawan serta majalah Tempo pula ditaja Asia Foundation.

Bermakna terdapat lingkaran yang samar-samar tetapi bercantum dengan dua penaja dari Amerika iaitu SPF dan Asia Foundation menyusup masuk menaja Anwar, think tanknya, (IKD, KSJT) dan portal Malaysiakini.

Sebab itu, kawan baik Anwar di Indonesia, Goenawan Mohamad, berusaha mempromosi imej positif Anwar di Indonesia melalui majalahnya kerana Anwar dan Goenawan mendapat tajaan sama iaitu The Asia Foundation yang berhasrat mewujudkan rangkaian Islam Liberal di Indonesia dan Malaysia.

Hujah ini diperkuatkan dengan Fathi Aris Omar dan Goenawan Mohamad termasuk dalam kumpulan The Reading Group (RG), yang mendapat tajaan Asia Foundation. Malah nama Al-Mustaqeem Mahmod Radhi,pemilik Middle Eastern Graduates Center (MEGC) iaitu sekutu pemikir Anwar di IKD juga turut disenaraikan.

Al-Mustaqeem Mahmod Radhi, panel pemikir IKD ini merupakan antara tunjang utama pendokong ‘Islam Liberal Malaysia’ dengan penerbitan buku-buku Pluralisme Agama(sama rata dalam agama)di Malaysia.

Penaja utama Anwar adalah NED
Sudah dikupas tentang penaja-penaja Anwar dan PKR di dalam negara, termasuk KAF, FNF SPF dan Asia Foundation, sekarang timbul persoalan apakah pula penaja terbesar Anwar?

Penaja utama Anwar adalah The National Endowment For Democracy (NED).
NED ditubuhkan pada 1983 semasa pemerintahan Ronald Reagen (Presiden Amerika Syarikat) sebagai “Project Democracy” dengan suntikan dana awal berjumlah USD $65 juta, berpengkalan di 1101 Fifteenth Street, New York, Suite 700 Washington, DC.

Presiden NED ialah kawan baik Anwar bernama Carl Gershman, berbangsa Yahudi, memegang jawatan itu sejak April 1984 hingga sekarang. Selain Paul Wolfowitz, Anwar juga baik dengan Carl Gershman. Menariknya kedua-dua watak ini adalah Yahudi Amerika yang dikenali sebagai rangkaian kumpulan neo-konservatif.

Kumpulan Yahudi Neo-Konservatif terdiri daripada Paul Wolfowitz, Carl Gershman, Doug Feith, Richard Perle, Elliott Abrams, I. Lewis Libby, Robert Zoellick dan lain-lain. Menariknya sebahagian besar daripada senarai itu telah telah ditemui oleh Anwar sama ada perbincangan bersemuka atau berkelompok. Lebih menarik lagi senarai Yahudi ini merupakan pemain di sebalik tabir dalam menentukan dasar-dasar pemerintahan Presiden Bush.

Anwar sering bertemu dan berbincang dengan kumpulan Yahudi Neo-Konservatif itu kerana mereka menguasai dana dan dasar-dasar luar Amerika. Mereka menguasai CFR, ICJ, NED, NDI, CIA, USAID dan pelbagai dana antarabangsa Amerika yang Anwar juga turut terlibat.

Hubungan Anwar dan Carl Gershman
Perkenalan Anwar dan Carl Greshman bukanlah baru, sebaliknya sudah terjalin sejak tahun 90-an lagi. Pada 15 April 1998 , Anwar sebagai TPM telah menyampaikan ucapan mengenai ‘The Asian : Economic & Political Implications’ di Washington, tajaan NED.

Pada 19 Mei 1998, Anwar turut menghadiri forum ‘Democracy : Is It Everyone?’ yang dihadiri oleh Carl Gershman (Founder & Presiden NED), Fareed Zakaria (Managing Editor, Foreign Affairs) dan John M. Ollin (Director Institute for Strategic Studies).

Selepas Anwar dibebaskan dari penjara Malaysia, beliau bertemu lagi dalam The Center for the Study of Islam and Democracy (CSID). Anwar merupakan aktivis CSID manakala Carl Gerhmann merupakan penaja utama badan itu.

Pada 22 hingga 23 April 2005, mereka turut berbincang lagi dalam Persidangan Tahunan CSID Kali Keenam ‘Democracy and Development Challenges for the Islamic World’ yang diadakan di Marriott Wardman Park Hotel, Washington.

Anwar menerima gelaran tokoh “Muslim Democrat of the Year Award 2005″ anjuran CSID. Semua penggerak CSID yang berpengkalan di Amerika. Maksud “Muslim Democrate” adalah golongan muslim yang menolak sistem perundangan Islam dan matlamat menubuhkan Negara Islam.

Pada hari yang sama, Anwar dianugerah ‘Muslim Democrat of the Year’ yang disampaikan oleh Radwan Masmoudi (President CSID). Turut hadir sama adalah Andrew Natsios (Pegawai Tadbir USAID) dan Lorne Craner (Presiden International Republican Institute-IRI).
Dalam program itu Gershman turut menyampaikan ucapan bertajuk ‘Why Muslims Want Democracy’.

Pada 6 September 2005, Anwar dan Gershman menghadiri persidangan ‘From Islamism to Muslim Democracy : The Challenges of Political Inclusion in Muslim Countries’ yang dianjurkan oleh NED dengan kerjasama Woodrow Wilson International Center for Scholars.
Pada 1 Disember 2005, NED menjemput Anwar untuk menyampaikan ceramah bertajuk ‘Future of Muslim Democracy’ di New York Democracy Forum.

Ceramah Anwar dalam forum NED itu amat menarik kerana beliau secara terbuka mengecam kerajaan Malaysia sebagai tidak demokratik dan mempelawa Carl dan NED datang sendiri memantau memantau proses pilihan raya yang didakwa beliau tidak adil.

Pada 2 Mac 2006, Anwar bersama Carl menyampaikan syarahan bertajuk ‘Democracy in the Muslim World Priorities and Syarahan Bulanan CSID di Washington DC.
Pada 2 hingga 5 April 2006, NED sekali lagi jemput Anwar berdiskusi dalam persidangan Fourth Assembly of the World Movement for Democracy, di Istanbul, Turki. Diskusi bertajuk ‘Advancing Democracy : Justice, Pluralism and Participation’

Pada 7 Jun 2006 pula mereka berdua berdiskusi di Madison Buliding of the Library, Washington sempena 25th Anniversary of Reagen’s Westminster Address.
Tajuk perbincangan adalah ‘The Legacy of Westminster : Democracy Assistance Since the Founding of NED and the Challenges Ahead’.

Berdasarkan tarikh-tarikh pertemuan seperti di atas, jelaslah hubungan Anwar dan Carl Gershman sangat akrab, bahkah tidak melampau jika dikatakan Carl Gershman menjadikan Anwar sebagai penceramah utama NED dalam menyampaikan tajuk berkaitan Islam dan Demokrasi selaras dengan kehendak Amerika.

Bantuan NED kepada NGO Malaysia
Pada tahun 2004, NED telah membelanjakan USD $325 493 atau RM 1.2 juta untuk bantuan NGO dan pelbagai program di Malaysia.
Bantuan NED itu disalurkan kepada Asian Network for Free & Fair Elections (ANFREL); Asian Human Rights Commission (AHRC), diketuai Mr Basli Fernando; Center for Independent (CIJ) diketuai Sonia Randhawa; Southeast Asian Press Alliance (SEAPA), diketuai Kavi Chongkittavorn (Thai Journalist Association); Malaysian For Free Election (MAFREL) diketuai Abdul Malek Hussin; Open Dialogue Centre (ODC) diketuai Nurul Mu’az Omar; Malaysiakini.com , diketuai Steven Gan dan Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) diketuai Yap Swee Seng.

Menariknya semua NGO itu menyokong Anwar Ibrahim. ODC adalah salah satu think tank Anwar yang baru ditubuhkan sebagai alternatif kepada IKD.

ODC dikawal sepenuhnya oleh bekas pegawai khas Anwar iaitu Nik Nazmi Nik Ahmad. MAFREL pula sering memberi maklumat-maklumat sulit mengenai data-data pilihanraya Malaysia kepada Anwar. Malah, pengerusinya Abd Malek Hussin telah dilantik sebagai Setiausaha Politik kepada Wan Azizah Wan Ismail.

Malah kecondongan semua NGO ini menyokong Anwar terlalu jelas. Misalnya bekas aktivis SUARAM, Chang Lih Kang, menjadi YB PKR di Perak.

Pada 18 Februari 2006, ODC telah menganjurkan dialog ‘Agenda Ekonomi Baru’ di Pusat Konvensyen KLCC.
Penceramah utama program ODC itu adalah Anwar yang telah menggesa Dasar Ekonomi Baru (DEB) dimansuhkan dengan diganti kepada ‘Agenda Ekonomi Baru’ (AEB). Dasar penolakkan DEB dan diganti dengan AEB merupakan salah satu menifesto yang diperjuangkan oleh PKR.
NED bantu Anwar kuasai Malaysia

Menurut Hernando Calvo Ospina, penulis buku, “Bacardi: the Hidden War” NED merupakan alat instrumen kerajaan Amerika untuk menguasai dunia menggunakan slogan ‘Demokrasi’.
Penulis merumuskan, “Alat ini (NED) mempunyai tujuan yang sama seperti CIA iaitu untuk menimbulkan suasana huru hara kerajaan yang tidak mempunyai hubungan baik dengan Amerika Syarikat (AS) dengan memberikan pembiayaan kewangan kepada pihak pembangkang” .

Sebelum wujudnya NED, peranan itu dimainkan oleh Central Intelligence Agency (CIA) dan United States Agency for International Development (USAID). CIA berwajah ‘hitam’ kerana dikaitkan dengan keganasan dan taktik kotor, manakala USAID berwajah ‘kelabu’ kerana boleh menggunakan taktik kotor dan menjadi berwatak putih sebagai penyumbang derma.

Oleh kerana CIA dan USAID telah dilabelkan sebagai konspirator dunia, berwatak ‘hitam’ dan ‘kelabu’ maka tindakannya sudah tidak berkesan. Pada tahun 1983Presiden Amerika, Ronald Reagan telah menubuhkan NED, yang kelihatan berwatak ‘putih’.

Sejak NED ditubuhkan, badan itu sering digunakan untuk menaja program-program demokrasi di sesebuah negara yang ditarget oleh Amerika. Anggota CIA dan USAID akan berselindung di sebalik tabir NED.

Di Haiti, dalam pilihanraya 1990, NED telah melaburkan $36 juta untuk calon pilihannya iaitu Marc Bazin, bekas pegawai bank Dunia. Walaupun Jean-Bertrand Aristide dipilih oleh rakyat, tetapi kempen media yang ditaja oleh NED dan USAID telah berjaya menggulingkannya pada 1991. Seterusnya NED telah mengangkat calon tajaannya Marc Bazin menjadi Presiden.

NED dilaporkan telah berusaha mencatur pemimpin boneka Amerika di Venezuela, Cuba, Afganistan, Iraq dan lain-lain. Boleh dikatakan hampir semua negara yang tidak menyokong Amerika sebagai super power tunggal akan digulingkan NED dengan bantuan dananya.

Di Malaysia, Amerika telah mensasarkan Anwar Ibrahim sebagai bonekanya kerana hubungan intim Anwar dan Amerika bermula sejak tahun 90-an lagi. Sebab itu, selepas Anwar dibebaskan dari penjara, pada 2004, NED telah membina semula imej Anwar dan menaja secara agresif menjadi penceramah Amerika di peringkat antarabangsa sejak 2005

Dalam PRU ke 12, tiga insrumen Amerika telah terlibat secara langsung dalam membantu Anwar di Malaysia. Tiga instrumen Amerika itu adalah NED, NDI dan IRI. Hasilnya Anwar berjaya mengurangkan majoriti 2/3 kerajaan pada pilihanraya 2008. Serentak dengan itu juga media kawalan Amerika di peringkat antarabangsa telah melabelkan Anwar sebagai ‘key maker’ dan Ketua Pakatan Rakyat.

Kempen media di peringkat antarabangsa masih diteruskan untuk menobatkan Anwar sebagai PM. Dalang Amerika, Israel, telah melobi Anwar “Bakal Perdana Menteri Malaysia” dalam akhbar terbitannya “The Jerusalem Post”.

Teknik melobi nama Anwar di media antarabangsa ini seumpama teknik yang telah digunakan ke atas Marc Bazin di Haiti. Hasil lobi antarabangsa, Marc Bazin telah berjaya dinobatkan Amerika sebagai Presiden Haiti, walaupun pada awalnya beliau telah tewas.

Artikel ini disunting kembali dari artikel bertajuk Where Anwar Gets His Fund By Selling Our Country Klik Armand

13 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Kita pun heran mengapa TIDAK TERLINTAS di hati dan fikiran rakyat Malaysia DARI MANA Anwar JOLOK Duit duit ni semua.

Mungkin terlalu sibuk memerhati dan mengata Kerajaan saja, tak terpandang pun pada Anwar.

Sampai 3 pakar untuk mempertahankan kes ini.. bukan calang calang upan ni, tiket kapal terbang mestilah first class, tak kan nak naik Air Asia kot.

Kalau Letak Nama Kena Leter berkata...

Aku sayang DSAI. Aku tak kira mana dia dapat sumbangan kewangannya. Kalu dia takde wang, aku rela jual rumah baju ku demi Brader Anwar

Tanpa Nama berkata...

cuba tanya exam dan anuar shaari tentu mereka tau kut...

Tanpa Nama berkata...

Bukan pensyarah pelawat
Tapi pensyarah peliwat


Jgn lupa gaji as penasihat ekonomi
Selangor

Rm1 sebulan, bayar tol dari Rumah ke Shah Alam
Pun tak lepas

Antibarua berkata...

Tulisan yang cukup bernas, kalau buat filem macam The Pelican Brief.. boleh laku ka di Malaysia? Tabik kepada penulis kerana berjaya mengaitkan CIFUT BABI dengan ejen-ejen Yahudi... Barua-barua dan pencacai mesti tak senang duduk, mesti komen balas habis-habisan..

p/s : mokhtar (apa maksudnya dalam bahasa yahudi ye?)

Tanpa Nama berkata...

alahai,doakan je yg mana trbaik.
korg nak kutuk2,cam bagus sgt je.
msti la die de kmpul duit dari dlu.
die bukannye baru masok politik.
Allah sntsa di sisi org yg benar.
InsyaAllah.

mrakunman berkata...

tolong list kan blog kawan dalam blog sdr ni. tq

Tsya berkata...

Salam tuan punya blog,

Terima kasih atas info ini. Ianya benar-benar membuka mata hati yang buta.

Kalau boleh cari lagi info2 yang berguna. Ini baru sorang, lain-lain pemimpin pakatan macamana?

Takkan kerajaan x tau perkara ni? Atau sama-sama sebenarnya dapat fund? (Just tanya je...)

Apapun yang baik kita ikut, yang tak baik camni kita tinggalkan.

p/s : Aku ikut Tuan Guru Nik Aziz. Amacam? Nak follow?

Tanpa Nama berkata...

oh.. ! mungkin dari tabung ayam.. tapi siapa tahu? anda ada bukti? cet!

Tanpa Nama berkata...

huhuhu pe yg pliknye umah kt dmnsara tu 2juta jaman bler..skang maw2 4-5juta da..leh ler topup bg 7juta..bgus2 kajian yg mendlm..tp luaskan ler smpai geng krajaan skali..duit pkfz p mane den nk taw jugak..dgr ank mhathir toke arak ye ke??klntan yer2 tuntut royalti layak ke sbnr2nye??

tukang taip berkata...

terima kasih pengulas2 yang memberi pelbagai komentar...artikel dilama ini lebih kepada Anwar kerana rantaiannya lebih banyak berbanding peimimpin lain..

tukang taip berkata...

terima kasih pengulas2 yang memberi pelbagai komentar...artikel dilama ini lebih kepada Anwar kerana rantaiannya lebih banyak berbanding peimimpin lain..

Tanpa Nama berkata...

Saya sebagai insan yang hidup dalam dunia ini, sememangnya bencikan kepada pembohongan, penyelewengan serta kezaliman.

Semua cerita-cerita yang saya dapat adalah dari pembacaan di akhbar, di TV, blog dan lain2, dan bukan hubungan secara terus dengan mana-mana pemimpin. Saya adalah rakyat biasa.

Jadi, secara umum saya katakan, segala berita yang saya dapat adalah dari ‘hear say” atau kata2 yang didengar dari sampaian orang lain.

Berbagai kes yang telah melibatkan saudara Anwar Ibrahim sejak dulu lagi. Saya sesungguhnya tidak menyebelahi mana-mana pihak kerana saya tidak tahu siapakah yang BENAR dengan sebenar-benarnya. Dalam dunia ini, macam-macam boleh diolah dengan kepintaran seseorang berkata-kata. Maka yang benar boleh diolah agar kelihatan salah dan yang salah boleh diolah agar kelihatan benar.

Maka di sini, saya menyeru seluruh umat manusia yang mengaku warganegara Malaysia tanpa mengira bangsa dan pegangan agama masing2 agar masing-masing individu BERDOA dengan sesungguhnya agar TUHAN YANG MAHA MENGETAHUI semesta alam, Yang Maha Mengetahui akan apa yang ada di langit dan di bumi dan apa-apa yang ada di antara keduanya, Yang Maha Mengetahui kebenaran apa yang dperkatakan dan kebenaran apa yang terselinap dalam hati, agar TUHAN mendedahkan kebenaran sejati di bumi MALAYSIA yang berdaulat ini. Sebagai rakyat biasa, saya rasa sudah tiba masanya kita pohon beramai-ramai agar Tuhan DEDAHKAH KEBENARAN dan bukan mendoakan keburukan sesiapa.

Ajakan ini adalah dari kesedaran saya akan sepucuk surat yang saya terima dari seorang hamba Allah seperti di bawah. Maka ianya benar2 membuka minda saya agar mengajak SELURUH WARGA MALAYSIA BERDOA dengan masing2 hanya mahukan KEBENARAN dengan JUJUR.

Salam semua,
Sila amati perbezaan BERFIKIRAN ADIL(FAIR-MINDED) vs BAIK HATI(KIND-HEARTED)?
Rujuk AL-Quran, Al-Hadis Sahih, Ulamak Muktabar dsb.
Cuba juga huraikan apa maksud “AKU TIDAK AKAN MENGETAHUI YANG TIDAK DIKETAHUI JIKA AKU BERPAUT PADA YANG DIKETAHUI”

Salam.
Abg Arif berpegang pada kekata “AKU NAIK SAKSI BAHAWA TIADA TUHAN(aku tidak bergantung kepada apa-apa..) MELAINKAN ALLAH!”

Tuan dan Puan,.

Saya Arif Ibrahim ingin seikhlas mungkin untuk membantu berkaitan kes Liwat di antara Saiful Bukahari Azlan mlwn Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Saya mencadangkan setiap individu-individu yang Pro dan Kontra masing-masing pihak tidak berkonflik sesama warga sendiri yang akan membuka orang luar mencampuri undang-undang di Malaysia.

Cdangan saya ajakan RAKSAKSA masing-masing pihak dengan fahaman agama yang dianuti mengadakan doa secara besar-besaran dengan KEDAMAIAN sebagaimana ajaran agama masing-masing. JAUHI tuduhan liar dan kekata kesat ke atas kedua belah pihak!

Lakukan doa dengan khususkan TUHAN PASTI PAPARKAN DI BUMI MALAYSIA KEBENARAN kedua belah pihak dan menerima hukuman SETIMPAL tanpa berkonflik lagi, Dan Malaysia akan menjadi NEGARA yang aman Sejati.

Kita lihat SPIRIT doa kita bersama dalam anutan masing2 PASTI Tuhan akan membuktikan!!

Peringatan : BERHENTI KATE MENGATA dan HINAAN ke atas kedua belah pihak!!!!

MAHAKAMAH di MALAYSIA akan dipimpin oleh SPIRIT absolute truth dan menghidupkan dalam para pakar hukum-hakam, perubatan dsb dalam mengadili kes ini.

YANG TAK DIJANGKA selalunya BENAR!!

Saya yang Ikhlas
Arif Ibrahim. S’pore.