19 Mac 2010

Anwar, Jeremy Conby dan Paul Martin adalah pejuang LGBT ( Lesbian, GAY, Transgender)


Apa yang diperjuangkan Paul Martin, Anwar dan dan Jeremy Conby adalah selari, jesteru itu tidak menjangalkan sekiranya mereka saling memberi sokongan antara satu sama lain.

Anwar Ibrahim di dalam blognya memaparkan bahawa seorang lagi pemimpin barat iaitu Jeremy Cornby telah menyokongnya dalam isu membabitkan perbicaraan liwat.

Melalui House of Commons Jeremy telah mendesak kerajaan Malaysia menggugurkan kes terhadap Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim serta menghentikan usaha menekan dan mendakwa Ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat.

Usul yang dikenali sebagai "Early Day Motion" tersebut di bawa oleh Jeremy Corbyn, Ahli Parlimen Islington North daripada Parti Buruh Isnin lalu.

Sebelum ini, Anwar juga difahamkan telah mendapat simpati dari bekas telah Perdana Menteri Kanada Paul Martin. Menurut Paul Martin “Sebagai sebuah negara demokratik yang menghormati hak asasi manusia dan undang-undang antarabangsa, Anwar juga harus diberikan kebebasan untuk melaksanakan visinya,” kata bekas Perdana Menteri Kanada tersebut di dalam :The Globe and Mail:, sebuah portal berita di negara di Amerika utara itu.

Di Australia pula melalui Michael Danby, sekumpulan ahli Parlimen Australia mendesak kerajaan Malaysia mengugurkan kes liwat yang dihadapi oleh Anwar Ibrahim terhadap Saiful Bukhari, dan kita telah mengetahui kisah sokongan Danby ini melalui artikel sebelum ini.

Tindakan Anwar yang sanggup meminta pertolongan asing sewaktu berdepan kes liwatnya menimbulkan tanda-tanya di perkiraan kita. Lebih-pebih lagi rangkaian Anwar, meminta kes perbicaraan liwat tersebut digugurkan.

Cuba kita teliti siapa sebenarnya yang sedang membela Anwar saat ini, dan membuat analisis mengapa Anwar mempunyai hubungan yang akrab dengan mereka.
Jeremy Corby yang dikatakan mendesak kerajaan Malaysia mengugurkan kes liwat merupakan seorang pejuang hak kaum minority di Britain.

Juga merupakan ahli Parlimen dari parti buruh yang cenderung menyokong hak kaum gay dan lesbian di Britain.

Pada tahun 1998, sewaktu pengundian Pindaan untuk memberi hak kesamarataan kepada kelompok gay dan lesbian, Jeremy merupakan penyokong utama pindaan tersebut di Parlimen Britain. Klik sini dan sini

Jeremy juga secara konsisten di Parlimen Britain menentang tindakan Iran yang menyekat hak golongan gay dan lesbian mengamalkan cara hidup mereka dan tindakan Presiden Ahmedinejad yang menyekat kebebasan media di Iran.

Bagi memberi ruang kepada kumpulan gay Iran menikmati kehidupan, melalui UK Lesbian and Gay Immigration Group (UKLGIG) masyarakat Gay Iran telah diberi pertolongan untuk berhijrah ke Iran dan memperolehi kebebasan sebagai kumpulan masyarakat minority.Klik sini .

Parti Buruh yang menjadi tempat Anwar meminta simpati ahli Parlimennya pula telah memberi ruang besar kepada kelompok Gay untuk diangkat menjadi ahli parlimen, malah kumpulan khas dibentuk bagi member tempat kepada kumpulan ini yang diberi nama LBGT Labour. klik sini.
Malah parti buruh telah pernah mengambil alih acara perarakan Gay bagi membuktikan mereka memperjuangkan hak kaum sejenis di Britain. klik sini.

Berdasarkan senario ini apakah yang pelik sangat sekiranya Ahli parlimen dari Parti Buruh dan mewakili kawasan Islington Utara ini mengambil tindakan menyokong Anwar dan mendesak digugurkan kes liwatnya. Kerana sememangnya dia begitu prihatin jika seorang pengamal hubungan sejenis terlibat dengan dikriminasi pada perkiraanya.

Jeremy juga merupakan kawan baik dan penyokong kepada Ayodeji Oyebade seorang aktivis gay kulit hitam di United Kingdom yang juga merupakan pejuang semarataraan gay kulit hitam di Britain. klik sini.
Itu kisah Anwar yang mendapat simpati di Britain, di Kanada pula dihebohkan oleh penyokong Anwar bahawa bekas Perdana Menteri Kanada itu juga membela Anwar. Cuba kita teliti apakah maksud yang diucapkan Paul Martin sewaktu membela Anwar ini :

“Anwar juga harus diberikan kebebasan untuk melaksanakan visinya,”

Sewaktu beliau menjadi Perdana Menteri Kanada, Paul Martin telah melaksanakan rang undang-undang yang membenarkan perkahwinan sesama sejenis mengikut undang-undang sivil. Baca sini teks ucapan Paul Martin saat dia melobi kepada pewakilan di Parlimen Kanada agar menyokong usahanya untuk mengiktiraf perkahwinan sejenis.

Ekoran tindakan Paul Martin ia telah menyebabkan berlaku perdebatan hangat di kalangan ahli politik di Kanada malah pihak gereja pun mengkritik keras tindakan kerajaan Kanada tersebut.

Gordon Young, seorang Pastor The First Assembly of God Church in St. John’s, Newfoundland, mengatakan bahawa beliau amat kecewa dengan tindakan Paul Martin melaksanakan rang undang-undang perkahwinan sejenis tersebut.

"Ini hari yang menyedihkan bagi negara kita, Kami percaya bahawa menukar definisi perkahwinan adalah menentang kehendak pencipta" kata Young kepada TV CBC meluahkan kekecewaan tindakan kerajaan Kanada semasa itu.

Jesteru itu, apakah maksud Paul Martin yang meminta pihak berkuasa di Malaysia menghormati visi Anwar seperti yang dikatakannya.

Adakah Paul Martin memahami bahawa Anwar juga ingin melaksanakan perkara yang sama di Malaysia, sebab itu dibelanya Anwar habis-habisan. Lebih lebih lagi akhir-akhir ini Anwar selalu melaungkan perkataan kebebasan dan hak asasi.

Suatu kesamaan diantara rantaian yang dimiliki oleh Anwar dan kelompoknya ialah mereka sangup mengenepikan kumpuan agama bagi mencapai matlamat sebenar agenda mereka. Jika di kanada Paul Martin sanggup mengenepikan pendapat golongan gereja berkaitan isu perkahwinan sejenis.

Di Malaysia Anwar juga melakukan perkara sama dalam isu kalimah Allah, dan tidak mustahil beliau akan melakukan perkara yang lebih dasyat lagi sekiranya kuasa memerintah ditangannya.

Tiada ulasan: