30 September 2010

Anwar di Jakarta hadir festival Filem Gay ?


Anwar Ibrahim pada 26 September sebelum bertolak ke Brussel, Belgium berada di Jakarta untuk memenuhi undangan menyampaikan ucapan di sebuah Forum anjuran Soegeng Sarjadi School of Gevernment (SSSG). Di dalam forum tersebut Anwar secara terbuka telah mengecam negaranya sendiri di hadapan peserta persidangan tersebut. Hingga keesokkanya ia menjadi berita panas di akhbar Indonesia yang memperbesarkan keburukan Malaysia sebagaimana dakwaan Anwar tersebut.Klik sini dan sini.

SSSG merupakan sebuah pusat kajian milik Soegang Sarjadi yang merupakan kenalan baik kepada Nucolish Majid tokoh Islam Liberal Indonesia, malah Soegang sendiri sentiasa melontarkan idea islam liberalnya kepada seluruh rakyat Indonesia. klik sini dan sini.

Intimnya Hubungan Soegang dan Nucolish digambarkan melalui kesanggupan beliau menyediakan biasiswa kepada pelajar di Universiti Paramadina milik Cak Nur yang kini diuruskan oleh Anies Baswedan.

Sebelum ini Anwar telah berkesempatan menghantar Nurul Izah dan Nik Nazmi untuk berbincang dan berkongsi pengalaman mengenai kaedah menyebarkan propaganda jahat kepada kerajaan pemerintah, Anies merupakan Antara.penggerak utama yang menjatuhkan Suharto dari kalangan mahasiswa pada tahun 1997/98.

Sebagai pengikut setia Himpunan Mahasiswa Islam (HMI) yang diketuai Cak Nur Soegang juga rapat dengan Abrurahman Wahid yang juga tokoh islam liberal dan Bapak Pluralisme Agama di Indonesia.

Kehadiran Anwar di Indonesia dalam tempoh itu sebenarnya menimbulkan persoalan kerana dikatakan pada masa sama adanya satu majlis sempena festival Q di Indonesia.

Festival Q merupakan sebuah pesta filem yang mempertandingkan filem bertemakan Gay lesbian ataupun melibatkan masyarakat Komuniti LGBT.

Hotel Four season yang merupakan pusat persidangan forum tersebut terletak berdekatan dengan salah satu pusat festival tersebut iaitu Eramus Huis.

Festival Q dirasmikan pada 24 September dan berlansung sehingga Oktober ini, dengan penglibatan pelbagai tokoh LGBT dari seluruh dunia. Selain mempertandingkan filem ia turut melibatkan sesi diskusi dan perbincangan mengenai komuniti LGBT.

Karya dari Malaysia turut di persembahkan dan diperbincangkan di festival tersebut iaitu melalui buku Orang Macam kita yang memuatkan karya dari penyokong kuat Anwar Ibrahim seperti Farish Noor, manakala penulis lain adalah Nizam Zakaria dan Dina Zaman. klik sini. Buku ini diterbitkan oleh syarikat Matahari milik Amer Muhamed, seorang penerbit dan pengarah filem independent di Malaysia.

Di Festival tersebut sebanyak 150 Filem dari 20 negara dipertandingkan dan ia merupakan kali pertama di anjurkan di sebuah Negara islam.

Menurut seorang penyokong LGBT di Jakarta kejayaan penganjuran festival ini sebenarnya memberi makna bahawa Indonesia kini sudah bebas dari dikriminasi terhadap kelompok Gay Lesbian tidak sepertimana sewaktu era pemerintahan Suahrto.

Dan menurut sebuah laman pro Gay yang membincangkan penganjuran festival tersebut menyatakan Indonesia sudah berada jauh dihadapan dalam member pengiktirafan kepada kumpulan Gay Lesbian.Klik sini.

3 ulasan:

Muhammad Azli Shukri berkata...

salam, blog tuan sudah dipaut

blogenstarz berkata...

ASTAGAFIRULLAH ALAZIM....


linked

Tanpa Nama berkata...

Ya ALLAH semoga ditunjukkan kebenaran dan dihancurkan musuh-musuh agamaMu yang terselindung Ya ALLAH...

Hapuskan mereka2 daripada golongan Gay dan Lesbian ini daripada muka bumi..termasuk juga penyokong2 yang terdiri daripada pemimpin yang gilakan kuasa...Ya ALLAH selamatkan kami hambamu daripada kuncu2 Dajjal latnattullah,yg berpaksikan bendera berlambang mata satu..

Ya ALLAH..hancurkanlah DAP, Yakjuj dan Makjuj Malaysia..kecutkan hati mereka, butakan matanya, bisukan mulut mereka agar tidak lagi terus menerus mencerca AgamaMu Ya ALLAH dan menyesatkan Umat Islam Malaysia...amin Ya ALLAH...amin YaRabballalamin....