13 Oktober 2010

Sodomy Tour Anwar : bermula di Festival Gay Q, berakhir di "Enlightenment"


Anwar Ibrahim bersama kelompok" Enlightenment " di festival Salihara Indonesia. Baca sini kisah Anwar dan pencerahan .

Anwar Ibrahim semalam telah menghadiri perjumpaan dengan Timbalan Speaker Dewan Pewakilan Rakyat Indonesia Priyo Budi Santosa, acara itu merupakan antara aturcara dalam “ Sodomoy Tour “ yang kini singgah di Indonesia sebagai destinasi lawatan kerja terakhir bagi mencari sokongan berkaitan kes liwat dirinya dengan Saiful Bukhari. Semasa sessi sidang akhbarnya Anwar dikatakan berang dengan satu pertanyaan oleh seorang wartawan utusan Malaysia kenapa beliau tidak sebut menghadiri sidang parlimen Malaysia yang sedang berlansung sekarang. Dengan serta merta beliau memperlekehkan akhbar tersebut tanpa menjawab persoalan. Klik sini.

Sebelum ini sebelum bertolak ke eropah Anwar Ibrahim telah memulakan “Sodomy Tour” dengan menghadiri satu program pada 26 September dan menyampaikan ucapan di sebuah Forum anjuran Soegeng Sarjadi School of Gevernment (SSSG). Di dalam forum tersebut Anwar secara terbuka telah mengecam sistem politik di Malaysia kerana tidak mempunyai kebebasan mengikut tafsirannya. Klik sini dan di sini dan sini. Pada masa yang sama satu Festival Gay “ Festival Q” sedang berlansung dijakarta sewaktu itu dan Anwar difahamkan turu dilibatkan dalam majlis pada sebelah malamnya.klik sini.

Dari Jakarta beliau kemudiannya bertolak ke Brussel pada 28 September dan memulakan sesi pertemuannya dengan pelbagai ahli parlimen Eropah , Ketibaan Anwar disambut oleh Hans van Baalen, President Liberal International,Alexander Graf Lambsdorff, Presiden European Liberal Forum dan Dr. J├╝rgen D. Wickert serta Moritz Kleine Brockhof daripada FNF.

Hans Van Baalen merupakan Ahli Parlimen dari People's Party for Freedom and Democracy (VVD) iaitu parti yang memerintah Belanda sekarang . Parti VVD sebagaimana kebanyakan parti politik di Belanda juga turut mengiktiraf kebebasan Gay Lesbian, malah ketua parti VVD iaitu Mark Rutte turut dikaitkan sebagai seorang pengamal hubungan sejenis oleh musuh politiknya . Dan ketiga orang yang ditemua Anwar ittu adalah pro kepada Yahudi dan pembela kepada Holaucost yang dilaksanakan oleh kumpulan yahudi eropah . Klik sini.

Selepas itu, pada 30 September 2010, Ketua umum Pakatan Rakyat tersebut berucapan The German Council on Foreign Relations (DGAP) . Klik sini.

Dalam perjalanannya ke Berlin beliau sempat singgah masa 25 minit di bandar Cologne, Jerman dan turut melawat Gereja Cologne Cathedral yang lokasinya bersebelahan dengan stesen kereta api. Klik di sini. Bandar tersebut pernah menjadi tuan rumah sukan gay dunia ataupun Games Gay VIII. Klik Sini. Dan Bandar itu sendiri diminati oleh kelompok lGBT.


2 Oktober 2010 pula Anwar akan menghadiri 2 majlis anjuran Friends Pakatan Rakyat., di London. Pertama, Forum bersama Anwar Ibrahim, Tian Chua dan Raja Petra di University College London Gower Street serta Majlis Makan Malam Amal untuk memungut dana pilihanraya Pakatan Rakyat di Bays Water.

Kemudian beliau bertolak ke Barcelona dan seterusnya di New York di New York beliau mengadakan pertemuan dengan Al Gore dan Mary Robinson.

Sebelum kembali semula ke Jakarta lokasi asal sebelum “ Sodomy Tour” bermula dengan menghadiri festival Salihara pada 11 oktober anjuran sebuah kelompok islam liberal.

Di Festival tersebut Anwar secara terbuka mengatakan umat islam tidak seharusnya mengikut fatwa yang dikeluarkan oleh ulama yang pada pandangannya adalah jumud sambil memperlekehkan institusi islam berkaitan isu kartika dan arak di Malaysia, faktwa pengharaman fahaman sesat Ahmadiyah dan hukuman bunuh ke atas Salman Rushdi. Klik sini.

Dari Jakarta ke Brussel , Berlin dan New York apa yang dapat kita rumuskan lawatan Anwar tersebut yang dilakukan sebelum perbicaraan kes liwatbermula tarikh 24 Oktober ini.

Adakah Anwar kini sudah terdesak untuk mendapatkan sokongan Antarabangsa ke atas dirinya? Setelah keengganan beberapa kerajaan diseluruh dunia mencampuri urusan kes liwatnya. Beliau mengunakan Wolfowitz dan Al Gore untuk mempengaruhi Presiden Obama campur tangan namun gagal.

Di Britain pun beliau alami nasib yang sama, malah yang menyedihkan hatinya lagi Vice Chanselor German Guido Westerwelle yang juga merupakan seorang gay pun enggan menolongnya dalam kaitan isu liwat tersebut.

Keengganan Guido membantu itu diyakini kerana Anwar sebenarnya merupakan seorang gay tidak bermoral.

Biasanya komuniti gay akan mengadakan hubungan seks dengan pasangan “suka sama suka” namun di dalam kes Anwar Ibrahim dan Saiful Bukhari, keengganan beberapa komuniti gay menyokongnya kerana Anwar telah mencemarkan nama baik kelompok LGBT kerana telah memperdaya lelaki normal “Staight” seperti Saiful Bukhari.

Oleh itu pada sesetengah komuniti LGBT, Anwar sebenarnya telah mencemarkan nama kelompok LGBT.


Oleh sebab itulah kita dapati sewaktu "Sodmomy tour" tersebut beliau cuba meletakkan dirinya menjadi mangsa kepada penindasan dengan niat untuk meraih simpati,beria-ia Anwar menyatakan kerajaan Malaysia telah menindas golongan minoriti (kelompok lGBT) dan disekat hak asasi (pelakuan seksual) walhal hakikatnya beliaulah yang melakukan kezaliman kepada orang lain termasuk kepada Saiful Bukhari.

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

hebat tul kaki liwat malaysia ini kira kes rogol liwat paksa( kena cari perkataan baru nih)...orang gay pun tahu jaga maruah gay bukan main jolok nak sodom je....GAY ada ethika juak rupanya...hehehhe anwar perogol liwat....tah apa pa nak panggil lagi dah hehehehheh

zainalsamsudin berkata...

kak wan tak dapat nak control anuar dlm kes ini , tak ada orang yang nak diharap kan untuk tengok2 kan anuar tinggal dgn siapa. dulu boleh mintak Ezam tengok2kan tapi skrng nak harapkan Azmin? harapkan pagar , pagar makan padilah nampaknya.....